Hlavní obsah

První biorobot na světě vypadá jako člověk. Mluví, dýchá a tluče mu srdce

Novinky, her, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve Washingtonu byl minulý týden představen vůbec první biorobot na světě. Vědci jej představili v muzeu Smithsonovského institutu. Stroj připomínající člověka je sestaven z 28 umělých lidských částí těla.

V USA byl představen první biorobot na světě. Jmenuje se Frank

 
Článek

Robot jménem Frank stál milión dolarů, tedy zhruba 19 miliónů korun. Má ledviny, plíce a srdce, které dokonce tluče. Umí mluvit, vidí a dokonce dokáže i sám chodit. Jde tedy teoreticky o stroj, který je totožný s člověkem.

Avšak na jednu základní věc vědci a autoři Franka stále ještě nepřišli. Aby totiž mohli vytvořit skutečného umělého člověka, musí k tělu vytvořit ještě lidský mozek. A to je zatím stále nemožný úkol.

Mozku se nevyrovnají ani superpočítače

Na lidský mozek jsou zatím krátké i ty nejvýkonnější superpočítače na světě, což prokázala studie Dharmendry Modhy, šéfa výzkumného ústavu společnosti IBM. Ten začal na výzkumu lidského mozku pracovat už v roce 2009, kdy získal od agentury Darpa grant v hodnotě pěti miliónů dolarů.

Měl za úkol zjistit, jaké jsou techniky lidského mozku, které by bylo možné aplikovat i pro počítače. Aby se některý počítač vyrovnal lidskému mozku, musel by mít podle prvních výsledků výzkumu 3 581 terabajtů operační paměti a výkon 38 triliónů operací za sekundu, tedy v přepočtu 38 petaflops.

Nejvýkonnější superpočítače, které na rozdíl od běžných domácích sestav zabírají celé budovy a využívají se ke zkoumání lidské DNA, počítání pohybu vesmíru nebo dešifrování tajných informací, mají ve srovnání s lidským mozkem poloviční výkon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám