Hlavní obsah

Filmovým společnostem způsobili škody za desítky miliard, vyvázli s podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskevský soud ve středu uložil podmíněné tresty čtyř let odnětí svobody dvěma internetovým pirátům - manželskému páru, kterému filmové společnosti vyčítaly škody za 38 miliard rublů (asi 22,5 miliardy Kč). „Je to první rozsudek svého druhu v Rusku. Vcelku jsme spokojeni. Vznikl precedens,” řekl BBC ředitel Ruské protipirátské organizace RAPO Konstantin Zemčenkov.

Foto: Novinky

Článek

Andrej a Natalja Lopuchovovi se v letech 2007 až 2008 věnovali "nelegální distribuci" desítek filmů a animovaných snímků, které prodávali prostřednictvím dvou mezitím uzavřených serverů, aniž by platili za autorská práva. Na svém počínání neviděli nic špatného, prý dělali jen to, co milióny dalších Rusů, kteří si denně stahují na internetu filmy.

V roli poškozených se ocitli nejen autoři klasických ruských komedií, ale i největší hollywoodská studia. Lopuchovovi si totiž kupovali padělané kopie jejich filmů na Ukrajině, kde se distribuovaly o několik měsíců dříve než v Rusku, nechali je nadabovat v ruštině a pak na síti prodávali. Podle expertů fungovali jako "zdroj pirátství", tedy jejich kopie byly dále kopírovány a šířily se do celého světa.

Experti se nad vyčíslenou škodou pozastavují 

Mnozí experti podle BBC považují vyčíslenou škodu za zjevně přehnanou. Zemčenkov to považuje za "technický detail", který je nejspíše důsledkem toho, že šlo o první případ svého druhu v Rusku a nezkušený vyšetřovatel patrně mechanicky znásobil škodu vyčíslenou za jeden film.

Prokuratura chtěla, aby manželé pykali ve vězení, ale soud se nakonec rozhodl pro podmínečné tresty. Manželé mají dvě malé děti, které by nepodmíněný trest připravil o rodiče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám