Hlavní obsah

Převzetí Dellu by mělo být završeno do konce října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký podnikatel Michael Dell chce do konce října završit převzetí výrobce počítačů Dell. Michael Dell, který je zakladatelem a generálním ředitelem firmy, to uvedl v rozhovoru pro server AllThingsD. Transakci za téměř 25 miliard dolarů (téměř 480 miliard Kč) už tento měsíc schválili akcionáři podniku.

Foto: Dell

Zakladatel společnosti Dell Michael Dell

Článek

Dell v rámci nabídky na převzetí spojil síly s investiční společností Silver Lake Partners. "Předpokládáme, že transakce bude uzavřena do konce našeho třetího čtvrtletí, tedy do konce října," řekl Dell. Skupina po dokončení transakce akcie stáhne z veřejného trhu.

Dell uvedl svou firmu na veřejný trh v roce 1988, kdy měla hodnotu zhruba 85 miliónů dolarů. Dell trhu osobních počítačů kraloval zejména na vrcholu internetového boomu kolem roku 2000, kdy jeho hodnota překračovala 100 miliard dolarů. V roce 2006 jej z první příčky sesadila jiná americká společnost Hewlett-Packard.

V současnosti je Dell třetím největším výrobcem počítačů na světě, podíl na trhu ale dál ztrácí. Stažení akcií z burzy má umožnit restrukturalizaci podniku bez toho, aby trh tlačil na rychlé výsledky.

Změna zaměření firmy 

Cílem restrukturalizace je změnit hlavní zaměření firmy z výroby počítačů na výnosnější poskytování služeb pro podnikovou klientelu. Podle některých analytiků je ale možná příliš pozdě, protože velkou část firemního trhu již kontrolují konkurenti Hewlett-Packard a IBM. Vzhledem k očekávání, že trh s osobními počítači bude pokračovat v poklesu, však Dell nemá příliš na výběr.

Analytici ze společnosti CLSA předpokládají, že celosvětový prodej počítačů letos klesne o sedm procent a napřesrok vykáže pokles o dalších 4,5 procenta. Prodej počítačů se dostal pod tlak zejména kvůli tomu, že spotřebitelé přecházejí k různým mobilním zařízením, jako jsou tablety či chytré telefony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám