Hlavní obsah

Dotcom žaluje policii a rozvědku o desítky miliónů korun

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom žaluje novozélandskou policii a rozvědku dohromady o pět miliónů novozélandských dolarů (asi 80 miliónů korun) kvůli nelegálnímu sledování. Informoval o tom v pondělí právní zástupce internetového podnikatele, kterého citoval zpravodajský server Wall Street Journal.

Foto: Reuters

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom.

Článek

Dotcomův mluvčí v e-mailu zaslaném serveru Wall Street Journal připustil, že jediným důvodem pro podání žaloby proti úřadům je získat víc informací o tom, co vedlo ke sledování Dotcoma a následnému zásahu policie. Jakékoli peníze, které by se podařilo s pomocí žaloby získat, půjdou na charitu, dodal.

Novozélandský premiér John Key loni připustil, že vládní úřad pro bezpečnost komunikaci Dotcoma sledoval nelegálně. Zároveň místní soud rozhodl, že policejní zátah v Dotcomově domě byl neplatný.

Foto: Megaupload

Server Megaupload.com patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě.

Devětatřicetiletý Kim Dotcom, vlastním jménem Kim Schmitz, je německého původu, ale od roku 2010 má trvalé povolení k pobytu na Novém Zélandu. Novozélandská policie ho začátkem roku 2012 spolu se třemi kolegy zadržela na žádost amerických úřadů, krátce nato byl však Dotcom propuštěn do domácího vězení, zatímco soud neustále odkládá slyšení o jeho vydání do USA; nyní se zdá, že k němu nedojde dříve než v polovině příštího roku.

Nová hudební služba

Foto: Kim Dotcom

Ukázka chystané služby Megabox

Letos v lednu spustil Dotcom server pro sdílení dat Mega, šlo o druhou uzavřeného Megauploadu. Po necelých deseti měsících však Dotcom odchází z vedení Mega. Jak uvedl portál TorrentFreak, místo serveru pro sdílení dat se chce věnovat hudební branži.

Novou hudební službu, která byla doposud známá jako Megabox, připravuje Dotcom již několik let. Podle jeho vize by měla zcela změnit hudební byznys.

Autoři totiž budou moci posluchačům nabídnout hudbu přímo, bez hudebních vydavatelství. Jednoduše ji budou distribuovat prostřednictvím nové služby a sami si nechají 90 % zisku, zbytek by měl jít do kapes zakladatele Megauploadu. [celá zpráva]

Server Megaupload byl jedním z 15 nejnavštěvovanějších serverů na světě. Kvůli tomu, že porušoval zákony o ochraně duševního vlastnictví, jej americká justice nechala zavřít. Provozovatelé touto činností údajně získali od roku 2005 více než 175 miliónů dolarů (přes 3,5 miliardy Kč). Schmitzovi právníci americká obvinění z porušování autorských práv, praní špinavých peněz a vydírání odmítají. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám