Hlavní obsah

Kim Dotcom končí s Mega, zaměří se na hudbu

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos v lednu spustil Kim Schmitz, řečený Dotcom, server pro sdílení dat Mega. Šlo o druhou verzi slavného Megauploadu, který patřil ve své době mezi nejnavštěvovanější weby na síti. Po necelých deseti měsících však Dotcom odchází z vedení Mega. Jak uvedl portál TorrentFreak, místo serveru pro sdílení dat se chce věnovat hudební branži.

Foto: Profimedia.cz

Kim Dotcom při lednovém spouštění serveru Mega.

Článek

Novou hudební službu, která byla doposud známá jako Megabox, připravuje Dotcom již několik let. Podle jeho vize by měla zcela změnit hudební byznys. Autoři totiž budou moci posluchačům nabídnout hudbu přímo, bez hudebních vydavatelství. Jednoduše ji budou distribuovat prostřednictvím nové služby a sami si nechají 90 % zisku, zbytek by měl jít do kapes zakladatele Megauploadu.

Foto: Kim Dotcom

Podobu služby Megabox zveřejnil Kim Dotcom na Instagramu

Tento způsob distribuce by se měl podle něj pozitivně promítnout i do koncových cen pro zákazníky. Žádné konkrétní příklady a další informace o projektu ale zatím nejsou známy. Jisté tak ani není, kdy přesně by měla být služba spuštěna.

Kdy přesně bude nová služba spuštěna, zatím Dotcom oficiálně nepotvrdil. Podle serveru TorrentFreak by se tak mělo stát v horizontu několika měsíců.

Mega bude fungovat dál

Přestože Dotcom se bude věnovat hudební branži, server Mega pojede dál. Spuštěn byl 20. ledna, rok a den poté, co americká justice nechala zavřít slavný Megaupload kvůli tomu, že porušoval zákony o ochraně duševního vlastnictví.

Provozovatelé Megauploadu, který patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Foto: mega.co.nz

Nové Mega

Právě chyb, kvůli kterým byl Megaupload uzavřen, se snažil Dotcom při spuštění Mega vyvarovat. Druhá verze tak nevyužívá žádné služby na území Ameriky a navíc jsou data uložená na serverech šifrovaná. Dostat by se k nim měl tak pouze ten, kdo má unikátní šifrovací síť.

Díky tomu jsou z obliga i samotní provozovatelé, protože o případném nelegálním obsahu na své službě zkrátka nemohou vědět. I přes tuto ochranu je ale daleko více myšleno na ochranu autorských práv.

Jejich držitelé totiž mohou nelegální obsah přímo ze stránek mazat. Dříve to tak přitom mohli učinit pouze moderátoři webu. Ti však byli často zavaleni hordou nahlášených souborů, a tak se celý systém stával spíše neefektivní.

Foto: Megaupload

Server Megaupload.com patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám