Hlavní obsah

Bulovku napadli hackeři, nemocnice se raději odřízla od sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražskou nemocnici Na Bulovce v noci na čtvrtek napadli hackeři. Podle mluvčího zdravotnického zařízení Martina Šalka se ale k datům pacientů nedostali. Bulovka zajistila speciální lékařská vyšetření, běžné případy záchranka vozila rovnou do jiných nemocnic.

Foto: Nemocnice Na Bulovce

Článek

Kvůli bezpečnosti byl od 03.00 do 11.00 vypnut vnitřní informační systém. Ten už ale funguje. Připojení na internet chce nemocnice obnovit ještě ve čtvrtek. Bulovka kvůli případu podá oznámení na neznámého pachatele. Spolupracuje také s Národním bezpečnostním úřadem.

„Dnes (ve čtvrtek) ve 03.00 došlo k útoku zvenčí na nemocniční systém, přičemž informatik mající službu nebezpečí včas rozpoznal, odpojil nemocnici od vnějšího světa a odpojil i jednotlivá pracoviště mezi sebou, tedy vnitřní informační sítě, aby data nebyla poškozena nebo smazána,” řekl Šalek.

Výpadek podle něj nemocniční provoz nijak zásadně neohrozil, péče byla poskytována, jen „procesy se trošku zpomalily”, protože kliniky si nemohly předávat výsledky vyšetření. Kapacita přístrojů tak byla omezená, nijak se to ale na počtu ošetřených neprojevilo.

Vyšetřeni byli podle Šalka na speciálních CT i tři pacienti, které přivezla na Bulovku záchranná služba, protože se nepodařilo domluvit CT vyšetření v jiné pražské nemocnici.

Někteří pacienti z ambulancí ORL se ze čtvrtka museli přeobjednat na jiný den.

Problémy se Pražanů výrazně nedotkly

Mluvčí záchranné služby Jiřina Ernestová řekla, že po 08.00 oznámila Bulovka dispečinku záchranářů, že má problém s počítačovým připojením.

„Pro Pražany kvůli výpadku počítačů na Bulovce žádné omezení zdravotní péče nevzešlo, protože ty, kteří potřebovali speciálně jejich vybavení, jsme tam převezli a ostatní jsme vezli do jiných nemocnic,” řekla. Je to podle ní standardní postup, když v některé nemocnici dojde k technické závadě, nastane stop stav či o prázdninách odstávka.

Šalek dodal, že hned po odhalení útoku nemocnice informovala ministerstvo zdravotnictví jako svého zřizovatele a požádala záchranáře, aby, pokud to bude možné, vozili nemocné do jiných nemocnic.

Od 11.00 vše funguje, vnitřní systém předává snímky a zprávy mezi jednotlivými pracovišti. Nemocniční internet sice ještě nefunguje, neznamená to žádné ohrožení. Telefony fungují, pacienti mohou pro komunikaci a dotazy využít místo internetu Facebook a Twitter. Internet by měl být funkční ještě v průběhu čtvrtka, shrnul Šalek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám