Hlavní obsah

Nový kamerový systém dokáže odhalit zločin dříve, než se stane

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na fotbalových stadionech a v letištních halách dnes již prakticky neexistuje kout, který by nebyl hlídán kamerami. Tyto systémy jsou tak vyspělé, že dokážou natáčet obraz i za úplné tmy nebo podle databáze automaticky identifikovat osoby v záběru a povolit nebo zamítnout jim vstup. Již brzy ale budou ještě chytřejší, vědci již nyní testují řešení, které dokáže odhalit zločin dříve, než se stane.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak takový systém funguje v praxi, demonstrovala společnost Fujitsu. Kamera je díky speciálnímu softwaru schopna měřit srdeční puls v reálném čase. Stačí přitom, aby zaměřila na pouhých pět sekund alespoň část tváře.

Představené řešení monitoruje světlost pokožky a intenzitu průtoku krve. Založeno je na charakteristice absorpce zeleného světelného spektra hemoglobinem.

Foto: Fujitsu

Systém dokáže změřit tepovou frekvenci člověka během pár vteřin.

Právě podle výkyvů tepové frekvence člověka pak dokáže systém odhalit v davu jedince chovající se podezřele a upozornit na to ostrahu. Ta má pak možnost dotyčného zkontrolovat ještě před tím, než skutečně něco provede.

Celý systém je podle tvůrců natolik inteligentní, že chybové měření je téměř vyloučeno. Kvůli novince není potřeba žádných speciálních kamer a může být jednoduše nasazena i ve stávající monitorovací síti. Stačí doinstalovat speciální software.

Uplatnění najde i v medicíně

Vyspělý software nechce společnost Fujitsu využít pouze pro oko Velkého bratra. S nasazením se počítá také v medicíně, kdy by kamery mohly velice snadno a efektivně monitorovat zdravotní stav. Ať už hovoříme o pacientech v nemocnicích nebo o manuálně pracujících lidech v továrnách a na stavbách.

Problém by podle tvůrců nebyl ani s nainstalováním do současných chytrých telefonů, notebooků či počítačových tabletů. Ty by se tak rázem proměnily v osobního zdravotního asistenta, který by byl k dispozici kdykoliv a kdekoliv.

Foto: Fujitsu

Řešení od Fujitsu může proměnit libovolný tablet nebo chytrý telefon na osobního zdravotního asistenta.

Podobný systém koneckonců již nabízí společnost Samsung u svého vrcholného smartphonu Galaxy S4. Takzvaný S Health spolupracuje se zabudovanými čidly v telefonu a díky nim je schopen monitorovat zdravotní kondici majitele. Dokonce jsou k dispozici také záznamy o stravování, cvičení či spánku. [celá zpráva]

Fujitsu plánuje nový kamerový systém nabídnout firmám i státním institucím v průběhu v následujících několika letech. Zástupci firmy ale nevyloučili, že by se v provozu mohl objevit výrazně dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám