Hlavní obsah

Zakladatel Megauploadu spustil nový server na sdílení dat

Aktualizováno

Zakladatel někdejšího největšího serveru pro sdílení dat na internetu Megaupload, který vystupuje pod pseudonymem Kim Dotcom, v neděli spustil jeho novou verzi pod názvem Mega. Díky nově nastaveným pravidlům užívání serveru má být právně nenapadnutelný, uvedl Dotcom. Spuštění nového serveru je vzdorným gestem vůči Spojeným státům, které usilují o vydání Dotcoma z Nového Zélandu kvůli obvinění z umožnění rozsáhlého online pirátství, napsala agentura AP.

Foto: mega.co.nz

Nové Mega

Článek

Nový server nabízející obdobné služby jako jeho předchůdce začal fungovat přesně rok a den poté, co byl provoz Megauploadu zablokován a sám Dotcom, jehož původní jméno je Kim Schmitz, zatčen novozélandskou policií. Od propuštění na kauci žije německý rodák na svobodě na Novém Zélandu, kde má od roku 2010 trvalé povolení k pobytu.

Na okázalé slavnosti spuštění serveru spojené s tiskovou konferencí Dotcom oznámil, že během několika hodin Mega obdržel čtvrt miliónu registrací. Server měl pak potíže s prudkým náporem návštěvníků, ale po 14 hodinách se Mega vzpamatoval a počet registrovaných uživatelů se zvýšil na půl miliónu.

"Před rokem byl Megaupload zničen americkou vládou. Vítejte na http://Mega.co.nz," napsal Dotcom, jakmile nový server spustil.

Spuštění serveru doprovázelo hlučné divadlo, které Dotcom uspořádal na své rozlehlé novozélandské usedlosti. Velkorysá režie zahrnovala vpád herců převlečených za policejní komando i manévry najatého vrtulníku označeného písmeny "FBI", který kroužil nad hlavami hostů.

USA chtějí Dotcoma soudit

Megaupload, jehož provoz Dotcom zahájil v roce 2005, patřil k nejoblíbenějším internetovým serverům, dokud ho američtí žalobci nezavřeli a neobvinili Dotcoma a několik dalších představitelů jeho společnosti ze zprostředkování miliónů nelegálních stažení souborů. Majitelům autorských práv tak podle žaloby způsobili škodu půl miliardy dolarů. Sami přitom touto činností údajně získali od roku 2005 více než 175 miliónů dolarů (přes 3,5 miliardy Kč).

Schmitzovi právníci americká obvinění z porušování autorských práv, z praní špinavých peněz a z vydírání odmítají. Termín stání o případném vydání Dotcoma do USA byl již dvakrát odložen, jednání by se mělo konat v srpnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám