Hlavní obsah

Před 60 lety byl představen první videorekordér

Zabíral větší prostor než lednička a byl schopen nahrát pouhou čtvrthodinu záznamu, navíc jen černobílého, přesto způsobil před 60 lety doslova senzaci. První videorekordér představili 11. listopadu 1952 v Beverly Hills američtí vynálezci John Mullin a Wayne Johnson. Než se menší bratr tohoto přístroje dostal do běžné domácnosti, trvalo ještě asi 20 let.

Foto: Profimedia.cz

Videorekordér

Článek

Počátkem 50. let přinesl magnetický záznam obrazu zejména televizním stanicím do té doby netušené možnosti. I přes tehdy vysokou cenu a náročnou údržbu i obsluhu, odstranilo video závislost na zdlouhavém a náročném filmovém záznamu odvysílaných pořadů, přineslo i jednoduché a rychlé kopírování.

Foto: Profimedia.cz

Videokazeta

První video, jež si bohatší z Američanů mohli pořídit domů, se objevilo až před Vánocemi roku 1963 - vážilo 50 kilogramů a stálo 30 000 dolarů. Rozmach domácích videí přinesl v polovině 70. let konkurenční boj dvou japonských firem - Sony se systémem Betamax a JVC s Video Home System (neboli VHS).

Domácí video se v 80. letech stalo fenoménem i v bývalém Československu. Kdo by si nepamatoval na nekvalitní kopie západních filmů, tlumočené monotónním hlasem a šířené ne zrovna oficiálními kanály. Na rostoucí oblibu videorekordérů zareagoval i československý průmysl, který v roce 1988 dodal na trh první přístroj domácí výroby Avex.

Popularita streamovaných filmů na internetu roste

Dnes už videorekordérům ale pomalu odzvonilo s rozmachem DVD nosičů. Ani ty ale nemají své místo pod sluncem jisté, neustále totiž roste popularita multimediálních dat na internetu. Podle zprávy společnosti IHS Screen Digest, která patří k největším firmám monitorujícím média, loni poprvé v historii překročil v USA počet streamovaných filmů na síti (3,4 miliardy) počet prodaných disků DVD a Blu-ray (2,4 miliardy).

Analytik firmy Dan Cryan to komentoval slovy: „Po více než třiceti letech nakupování a půjčování filmů na kazetách a discích představuje tento rok bod obratu. Američtí zákazníci nyní udělají historický přechod k spotřebě na internetu a zahajují fázi celosvětového přechodu od sledování (filmů) na fyzických nosičích k jejich sledování na internetu. Sledujeme začátek konce doby filmů na fyzických nosičích, jakými jsou disky DVD a Blu Ray.“

„Rok 2012 bude posledním hřebíčkem do rakve staré ideje, že zákazníci nebudou akceptovat distribuci obsahu po internetu,“ řekl Cryan s tím, že počet stažených filmů meziročně vzrostl o 135 procent. Podle něj nebude odchod od nosičů okamžitý, ale je nevyhnutelný: „Přechod zabere čas. I devět let po spuštění iTunes je CD stále vitální částí obchodu s hudbou.“

Reklama

Výběr článků

Načítám