Hlavní obsah

Internet přes pevné linky zrychlil o třetinu

Průměrná rychlost připojení přes telefonní linky prostřednictvím technologie xDSL v září poprvé překonala deset Mbit/s. Proti srpnu stoupla o více než třetinu na 10,04 Mbit/s. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Profimedia.cz

Internetový kabel

Článek

Zrychlování způsobilo navyšování rychlosti u modernější technologie VDSL, na kterou Telefónica převádí stávající uživatele pomalejší varianty ADSL i nové zákazníky. VDSL zrychlilo v průměru o 57 procent na 16,6 Mbit/s.

Technologie VDSL dosahuje rychlosti 42 Mbit/s v příchozím (download) a až 16 Mbit/s v odchozím (upload) směru.  VDSL ale není zpětně kompatibilní s ADSL připojením, pro připojení je tedy nutné pořídit nový modem.

Všichni zákazníci v České republice VDSL připojení využít nemohou. Na rozdíl od ADSL totiž klade novinka větší důraz na vzdálenost od ústředny, využít jí tedy budou moci pouze lidé vzdálení maximálně 1,3 km. Standard ADSL přitom byl dostupný i ve vzdálenosti 4,3 km.

Zrychlovala optika i kabelové připojení 

V devátém měsíci se podařilo zrychlovat i kabelovému internetu a připojení po optice. Zatímco kabelové připojení od UPC zrychlilo o 11 procent na 19,2 Mbit/s, připojení přes optická vlákna bylo rychlejší o 36 procent, když vykazovalo průměrných 29,8 Mbit/s.

Mobilní internet jako celek zaznamenal v září meziměsíční růst o čtyři procenta na 1,9 Mbit/s. Rychlost 3G v síti Vodafon stoupla o 11 procent na 3,8 Mbit/s a začala se tak dotahovat na vedoucí 3G od T-Mobilu, kde průměr dosahoval 4,1 Mbit/s.

Rychlost v bezdrátových sítích Wi-Fi se pohybovala od necelých dvou Mbit/s k více než 11 Mbit/s. Průměrná rychlost dosahovala 6,8 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám