Hlavní obsah

Apple nezneužil patenty Samsungu, řekl soudce obchodní komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Apple při vývoji chytrých telefonů iPhone a počítačových tabletů iPad nezneužila patenty svého jihokorejského rivala Samsung Electronics. Řekl to soudce americké Komise pro zahraniční obchod (ITC) James Gildea. Jde ale zatím jen o předběžné rozhodnutí, konečný verdikt má v této věci padnout až příští rok v lednu.

Foto: ČTK/AP

Šéf společnosti Apple Tim Cook

Článek

Soudce Gildea řekl, že Apple nezneužil ani jeden ze čtyř patentů, jak se snažil Samsung prokázat. Jihokorejský podnik žalobu podal už v polovině loňského roku a požadoval, aby se výrobky Applu, které jsou v rozporu s patentovým právem, nemohly na americkém trhu prodávat. O konečném verdiktu musí rozhodnout celá komise.

"Stále jsme přesvědčeni, že celá komise nakonec dosáhne takového verdiktu, který nás podpoří v tom, že Apple musí nést zodpovědnost za to, že se zdarma veze na našich technologických inovacích," sdělil k oznámení soudce ITC Samsung.

Foto: Apple

Apple iPad

Patentová válka se mezi oběma společnostmi táhne už od loňského dubna. Apple tehdy ve Spojených státech obvinil Samsung, že jeho chytré telefony a tablety Galaxy "otrocky" kopírují jeho produkty iPhone a iPad.

Podle Samsungu naopak porušuje Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to u iPhonů 3G, 3GS a 4 i 4S, ale i u všech tří generací počítačových tabletů iPad.

V právních bitvách je zatím úspěšnější Apple. Soud v Kalifornii totiž na konci srpna rozhodl, že Samsung musí svému konkurentovi za zneužití patentů zaplatit 1,05 miliardy USD (20,9 miliardy Kč). [celá zpráva]

Apple a Samsung spolu vedou řadu patentových sporů, jimiž se zabývají soudy ve zhruba deseti zemích světa. Firmy soupeří o podíl na rychle rostoucím trhu smartphonů a dalších mobilních zařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám