Hlavní obsah

Rychlost mobilního internetu vzrostla o 133 %, na pevné připojení ale stále nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlost mobilního internetu se za poslední rok více než zdvojnásobila. Průměrná naměřená hodnota se v srpnu meziročně zvýšila o 133 procent na 1,8 Mbit/s. Proti červenci stoupla o pět procent. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejrychlejší zůstalo v srpnu připojení 3G od T-Mobilu. Jeho rychlost přitom proti předchozímu měsíci o pět procent poklesla na 4,2 Mbit/s. Meziročně zrychlil o 74 procent. Následuje 3G připojení od Vodafonu a Telefóniky.

Pokles naopak zaznamenaly kabelové přípojky UPC. Zpomalily v průměru o deset procent na 17,3 Mbit/s, meziročně to ale představuje čtvrtinový nárůst. Internet po optice zrychlil o dvě procenta na téměř 22 Mbit/s. Technologie připojení přes pevné linky DSL stagnovala na 7,3 Mbit/s.

Rychlejší internet přes pevnou linku 

Je více než pravděpodobné, že rychlost DSL připojení se v tomto měsíci výrazně zvýší. Tuzemští operátoři si pro své zákazníky na začátek školního roku připravili vyšší rychlosti internetu přes pevnou linku díky technologii VDSL.

U nejvyššího tarifu se lidé budou moci díky technologii VDSL připojovat rychlostí až 40 Mb/s. Doposud to přitom bylo pouze 25 Mb/s. Rychlejší připojení přitom není pouze pro nové zákazníky, ale i pro stávající klienty. [celá zpráva]

Průměrná rychlost Wi-Fi sítí minulý měsíc stagnovala okolo 5,9 Mbit/s. U jednotlivých poskytovatelů se pohybovala od necelých dvou Mbit/s po 11 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám