Hlavní obsah

Šéf Megauploadu je ochoten očistit své jméno před soudem v USA

– Wellington

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom se ve středu nechal slyšet, že je ochoten dát se vydat do Spojených států, aby tam mohl očistit své jméno. Podle agentury Reuters by se tak nemuselo uskutečnit líčení o vydání, jehož začátek byl v úterý novozélandským soudem stanoven na 25. března příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Kim Dotcom, původním jménem Kim Schmitz

Článek

Osmatřicetiletý Dotcom, jehož chtějí USA soudit za údajné porušování práv duševního vlastnictví, nezákonné obohacení a vydírání, nechal vzkaz americkým úřadům prostřednictvím Twitteru. Uvádí v něm, že do Spojených států půjde, pokud budou souhlasit s určitými podmínkami. Mezi nimi pak zmiňuje propuštění na kauci a uvolnění v současnosti zmrazených finančních prostředků.

Dotcoma, původním jménem Kima Schmitze, zadržela novozélandská policie v lednu na žádost amerických úřadů. Měsíc strávil ve vazbě, než byl propuštěn do domácího vězení. Jeho server Megaupload.com úřady zablokovaly. Spojené státy usilují o Dotcomovo vydání, neboť Megaupload podle nich sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů. Jeho zakladateli za to hrozí až 20 let vězení.

Server Megaupload.com, který patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, nechala americká justice na konci ledna zavřít kvůli tomu, že porušuje zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Servery mají strach z oplétaček se zákonem

Kauza Megauploadu byla pro další provozovatele serverů pro sdílení dat cennou lekcí. Řada z nich se zalekla oplétaček se zákonem a začala přistupovat k radikálním opatřením. Například služba UploadBox, na které se pravidelně objevovala nová hudební alba, aktuální filmové trháky i nejnovější verze komerčních programů, ukončila k poslednímu lednu svoji činnost.

Služba Filesonic se pak proti pirátům, kteří umisťují na jejich servery nelegální obsah, rozhodla bojovat jednoduchým způsobem. Zakázala všem uživatelům po lednovém zátahu sdílet jakákoliv data ze svého serveru. Servery Videobb a Videozer zase smazaly aktivně bez jakéhokoliv upozornění veškerý autorsky chráněný obsah.

Piráti ale rozhodně své poslední slovo neřekli a na omezení převážně amerických serverů pro sdílení dat vyzráli. Našli si servery v Rusku, které jsou schopné utáhnout velký zájem uživatelů, a nelegální kopie dat na ně začali nahrávat snad ještě rychlejším tempem, než dříve na americký Megaupload. Provozovatelé služby MöeVideo si tak mohou mnout ruce, kolik peněz na reklamě vydělají při neustále se zvyšujícím počtu návštěvníků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám