Hlavní obsah

Růst výdajů na IT bude letos nejpomalejší za tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětové výdaje na informační technologie v letošním roce stoupnou o 3,7 procenta na 3,8 biliónu dolarů (77 biliónů Kč), tedy nejpomalejším tempem za tři roky. Předpověděla to výzkumná společnost Gartner. Zhoršila tak svou předchozí prognózu, která počítala s růstem 4,6 procenta. Za revizí prognózy stojí předpokládané omezování výdajů v Evropě, která se nyní potýká s dluhovou krizí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Když se podíváme na eurozónu, vidíme, že scénáře se pohybují od špatného přes velmi špatný až po katastrofický," řekl agentuře Reuters viceprezident společnosti Richard Gordon. "My jsme (ve své prognóze) použili špatný scénář, situace se však může výrazně zhoršit," dodal.

Společnost Gartner nyní předpokládá, že výdaje na informační technologie v západní Evropě letos klesnou o 0,7 procenta. V předchozí prognóze přitom počítala s nárůstem o 3,4 procenta.

"Hlavním důvodem je přetrvávající nejistota ohledně eurozóny. Ta ovlivní podnikatelskou i spotřebitelskou náladu," řekl ke zhoršení prognózy Gordon. Růst výdajů na informační technologie v rozvíjejících se ekonomikách nicméně podle Gordona zůstává celkem silný.

Sektor informačních technologií letos podle firmy Gartner kromě makroekonomických problémů zasáhne rovněž negativní dopad rozsáhlých záplav v Thajsku na výrobu pevných disků. Společnost předpokládá, že záplavy v příštích šesti až devíti měsících sníží dodávky pevných disků minimálně o čtvrtinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám