Hlavní obsah

Řidiči sbírali data pro lepší navigaci, policie na ně podle toho nastraží radary

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Satelitní GPS systémy jsou na cestách nedocenitelným společníkem, některé moderní přístroje dokonce dokážou díky datům jednotlivých uživatelů zrychlit cestu. Každá technologie má ale své pro i proti. O tom se přesvědčili uživatelé navigací TomTom v Holandsku. Výrobce totiž jejich data prodal státu, ten je poskytl tamní policii, která podle nich vytipovala úseky s nejčastěji překračovanou rychlostí a plánuje tam postavit rychlostní radary.

Článek

Společnost TomTom u svých navigací nabízí velice praktickou technologii IQ routes. Díky ní dokážou přístroje vypočítat co nejrychlejší trasu s ohledem na den v týdnu a denní dobu. Dokážou to díky statistickým datům, které se z navigací sbírají do databáze výrobce. Počítá se přitom, kolik času člověk strávil v koloně, nebo jakou rychlostí jel.

A právě poslední zmíněné kritérium se rozhodli využít holandští policisté. Od TomTomu koupili statistická data a v místech, kde je nejčastěji překračována rychlost, plánují vybudovat rychlostí radary.

To se samozřejmě nelíbí velké části uživatelů, kteří se na sběru dat podíleli. „To snad nemůžou myslet vážně, ne? Tím u mě TomTom zcela skončil, jejich navigaci už nechci v životě vidět,“ uvedl v diskusním fóru uživatel vystupující pod přezdívkou Caimbeul.

„Takže místo toho, abychom čas s navigací ušetřili, strávíme teď kvůli hloupým radarům na cestách dvakrát více času,“ připojil se svým příspěvkem k protestu uživatel Spatchcock. Řada Holanďanů se nezdráhala na fórech použít i peprnější výrazy, kterými nesouhlasili s jednáním společnosti TomTom.

Mysleli jsme to dobře.
Ředitel společnosti TomTom Harold Goddijn

Společnost TomTom se před uživateli hájí, že nevěděla o plánech policie. „Data měla sloužit k lepšímu pochopení, kde dochází na cestách k velkému přetížení... Jako vodítko, kde stavět nové silnice a jak udělat provoz bezpečnější a plynulejší,“ uvedl ředitel TomTomu Harold Goddijn.

„Jsme si vědomi, že mnoho našich zákazníků se situace nelíbí, ale mysleli jsme to dobře,“ dodal s tím, že TomTom samozřejmě nové radary zapracuje do svých mapových podkladů, takže řidiči před nimi budou včas informováni, napsal server Tech Radar.

TomTom v prohlášení také ujistil, že všechna data, které z navigací lidé odesílají, jsou anonymní. Nikdy se tedy podle firmy nemůže stát, že překročí rychlost a podle dat z navigace je bude stíhat policie.

O tom, zda TomTom plánuje prodej statistických dat i v jiných státech Evropy, zástupci firmy zatím neinformovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám