Hlavní obsah

The Times letos v létě zpoplatní přístup na své webové stránky

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský list The Times zpoplatní od letošního června přístup na své zpravodajské internetové stránky Times Online. V pátek to oznámila organizace News International, která patří mediálnímu magnátovi Rupertu Murdochovi. Ten je kromě listu The Times také vlastníkem zpravodajských webů, jako je například New York Post, The Times of London, nebo Daily Telegraph.

Foto: mif, Novinky

The New York Times

Článek

Z vyjádření organizace News International zatím není jasné, na jakém principu bude zpoplatněný přístup na webové stránky fungovat. Jasné ani není, jestli prvních deset přečtených zpráv bude mít čtenář každý měsíc zcela zdarma, jak již dříve Murdoch navrhoval.

Kromě zpravodajského portálu Times Online bude zpoplatněn také přístup na internetové stránky bulvárních listů The Sun a News of the World. Zatím však není známo, kdy se tak stane.

V současnosti za přístup na své stránky vybírají poplatky dva deníky. Jedním je The Wall Street Journal, na němž si některé články mohou číst jenom předplatitelé online verze deníku. Druhým je pak jeho konkurent Financial Times.

Éra obsahu na internetu zadarmo prý končí

S nápadem placeného zpravodajství přišel mediální magnát Rupert Murdoch již minulý rok. „Internet nastartoval novou mediální revoluci a otevřel dveře mnoha levným metodám, jak se mohou informace dostat k lidem. Ale zprávy nelze vyrábět zadarmo, a proto chceme zpoplatnit naše webové stránky,“ vysvětloval své záměry Murdoch.

Foto: Reuters

Mediální magnát Rupert Murdoch

Podle něj prý už on-line reklama nestačí na to, aby pokryla všechny náklady na provoz zpravodajských serverů a zbytečně se nesnižovala jejich kvalita. „Věřím, že díky zpoplatnění budeme ještě úspěšnější než nyní, a proto konkurence nebude dlouho váhat a bude nás následovat,“ uvedl.

Budoucnost médií je v elektronických knihách

Mediální trh čeká velká revoluce. Tvrdí to alespoň Rupert Murdoch, kterému patří společnost News Corp. Lidé totiž podle něj mají stále více v oblibě chytré mobilní telefony a takzvané ebooky, což je v podstatě elektronická obdoba běžné knihy. Taková zařízení prý způsobí revoluci na mediálním trhu a vytlačí všechny časopisy a noviny.

„Do kapesních přístrojů s připojením na internet si lidé mohou velice jednoduše stáhnout všechny zprávy, které je zajímají, aniž by si museli kupovat neforemné papírové noviny,“ vysvětloval mediální magnát svoji vizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám