Hlavní obsah

Ceny samotného ADSL v Česku jsou pod evropským průměrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny samostatně nabízeného internetového připojení ADSL bez nutnosti platit ještě paušál za telefon jsou v Česku pod evropským průměrem a v některých případech nejlevnější mezi státy, které tuto službu nabízí. Vyplývá to z průzkumu ČTÚ ke konci loňského roku.

Foto: Nir Elias , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Cena tzv. nahého ADSL o rychlosti mezi osmi a 12 Mbit/s v ČR se pohybuje kolem 28,3 eura měsíčně, což je o téměř 20 eur méně, než je evropský průměr. Nejdražší je podle ČTÚ srovnatelná služba na Slovensku, kde uživatelé zaplatí 118,5 eura za měsíc, naopak v Lotyšsku je to jen 21,5 eura.

Rychlejší varianta služby v kategorii mezi 15 a 20 Mbit/s pak v Česku vychází na necelých 40 eur a je tak nejlevnější v regionu a o deset eur pod evropským průměrem.

V případě služeb ADSL poskytovaných spolu s paušálem za telefonní linku se Česká republika s cenou 32 eur v kategorii pomalejších připojení pohybuje šest eur pod evropským průměrem. Rychlejší přípojka vyjde na téměř 44 eur a je tak asi 1,5 eura nad průměrem srovnávaných nabídek.

Největším poskytovatelem ADSL je v tuzemsku Telefónica O2, která na konci minulého roku evidovala 677 000 zákazníků, což představuje meziroční nárůst o 17 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám