Hlavní obsah

Elektronická poslední vůle bude řešit internetovou pozůstalost lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý, kdo používá e-mail nebo sociální síť Facebook, bude moct zanedlouho sám určit, co bude s jeho internetovými účty po jeho smrti. Umožní to podle agentury AP nový server My Webwill (Moje webová závěť), který by měl ještě tento měsíc začít fungovat ve Švédsku a v USA a na začátku příštího roku v Británii a v Německu.

Foto: Novinky

Internetové stránky My Webwill (Moje webová závěť)

Článek

V květnu 2010 se jeho provozovatelky chystají spustit vylepšenou verzi, která službu elektronické poslední vůle zpřístupní v řadě dalších zemí. V současnosti například uživatelský účet na Facebooku zůstává "naživu" i dlouho potom, co jeho majitel zemře. Totéž platí o e-mailové schránce.

"Prakticky každý zná někoho, kdo umřel a jeho blog zůstává aktivní nebo jeho profil na Facebooku stále posílá návrhy k navazování přátelství," vysvětlila spoluzakladatelka serveru Lisa Granbergová. "Pro pozůstalé po takové osobě je velmi obtížné s tím něco udělat," dodala.

Už nyní existuje několik webových služeb, které po úmrtí majitele účtu rozešlou zprávy o jeho smrti přátelům a rodině. Granbergová a její dlouholetá přítelkyně Elin Tybringová ale přišly s nápadem, že si každý uživatel bude moct určit, co bude s jeho "internetovou pozůstalostí".

¨Základní služba bude zdarma. Nabídne deaktivaci až deseti internetových účtů a možnost rozeslat až pět e-mailů předem napsaných klientem. Nadstandardní servis bude obsahovat detailní správu účtů na sociálních sítích a neomezené posmrtné odstraňování e-mailů. Za to si ale bude zájemce muset připlatit. Roční uchovávání elektronické závěti vyjde 199 švédských korun (zhruba 500 Kč), doživotní na 1999 švédských korun (5000 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám