Hlavní obsah

V Česku je nebezpečných šest webů z tisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průměru šest z každého tisíce tuzemských internetových stránek s koncovkou .cz představuje pro uživatele nebezpečí v podobě hrozby stažení škodlivých programů nebo nevyžádané reklamy. Na Slovensku je rizikových 0,8 procenta webů s koncovkou .sk. Vyplývá to z průzkumu antivirové společnosti McAfee.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejnebezpečnější národní doménu má africký Kamerun, kde představuje bezpečnostní riziko 36,7 procenta stránek s koncovkou .cm. Tuto koncovku často využívají podvodníci kvůli její podobnosti s nejrozšířenější doménou .com a možným překlepům.

Druhá nejnebezpečnější je právě doména .com s podílem rizikových stránek 32,2 procenta a třetí čínská doména .cn s podílem 23,4 procenta. Naopak nejbezpečněji se mohou cítit návštěvníci japonských domén s koncovkou .jp, irských .ie nebo chorvatských .hr, kde je potenciálně nebezpečný jen jeden web z tisíce.

Z 27 miliónu webů a 104 domén nejvyšší úrovně, které společnost McAfee hodnotila v rámci této analýzy, představovalo bezpečnostní riziko 5,8 procenta. To znamená více než 1,5 miliónu rizikových stránek. Weby registrované v národních doménách států východní Asie jsou výrazně nebezpečnější než internetová síť jako celek, riziko představuje 13 procent z nich.

Trojský kůň

Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač.

Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

Reklama

Výběr článků

Načítám