Hlavní obsah

Režisér David Fincher se chystá natočit film o fenoménu Facebook

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér snímků Sedm nebo Podivuhodný případ Benjamina Buttona David Fincher se chystá natočit film o vzniku sociální sítě Facebook. Scénář napsal americký scenárista a dramatik Aaron Sorkin, autor filmů jako Pár správných mužů nebo Soukromá válka pana Wilsona. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na hollywoodský tisk.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Facebook

Článek

David Fincher má na svém kontě kromě kultovních snímků Sedm a Klub rváčů také několik hudebních videoklipů pro Madonnu, Stinga a George Michaela, a několik oscarových nominací za film o Benjaminu Buttonovi s Bradem Pittem v hlavní roli. Podle deníku Daily Variety začal Fincher jednat o novém filmu se společností Columbia Pictures.

Autorem scénáře je Aaron Sorkin, který kromě známých hollywoodských snímků napsal například v Americe úspěšnou divadelní hru o vynálezci televize Philo Farnsworthovi. Film má vyprávět příběh Marka Zuckerberga od dob, kdy ještě jako student vytvořil v roce 2004 internetovou sociální síť Facebook, až po současnost, kdy se Facebook stal světovým fenoménem s více než 200 milióny zaregistrovaných členů.

Facebook patří mezi největší a nejprogresivněji se rozvíjející sociální sítě na světě s nejrychleji rostoucím počtem uživatelů. V Česku v poslední době vzbudil pozornost vedle organizování "vaječných" protestů na mítincích ČSSD i vyjadřováním masivního nesouhlasu studentů se zavedením státních maturit. [celá zpráva]

Facebook
Tento již celosvětový fenomén vznikl před pěti lety. Vymyslel jej student harvardské univerzity Mark Zuckerberg. Obliba původně vysokoškolského webu se rychle rozšířila a nyní jej využívá více než 200 miliónů lidí.Facebook funguje na principu registrace a vytvoření si vlastního profilu. Ten si následně mohou většinou prohlédnout pouze ti uživatelé, které dotyčný označí jako „přátele“. Zároveň se každému zobrazuje nabídka lidí, které by mohl znát. Okruh „kamarádů“ se tak neustále rozšiřuje. S rostoucím počtem uživatelů roste i ztráta soukromí. Je možné nastavit profil tak, aby byl dostupný všem.Facebook je populární díky pohodlnému vkládání fotografií, které si mohou vybraní kamarádi prohlédnout. Stačí ale, aby například někdo z vašich blízkých okomentoval snímek z vaší narozeninové oslavy a fotku a komentář uvidí i lidé, které sice neznáte, ale patří do okruhu známých vašich přátel. Na stejném principu fungují i diskuze a vzkazy vkládané na Facebook.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám