Hlavní obsah

Číňané plánují bojkot internetu jako protest proti vládnímu nařízení

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Na prvního července plánují Číňané vyhlásit netradiční stávku. Celý jeden den chtějí bojkotovat všechny internetové stránky a nepřipojovat se vůbec na internet. Akce má být formou protestu proti speciálnímu softwaru čínské vlády, který bude blokovat údajně nevhodné internetové stránky. Upozornil na to zahraniční magazín Tech Connect.

Foto: Profimedia.cz

Čína chce blokací některých stránek údajně chránit mladé lidi před škodlivým obsahem.

Článek

Speciální software Green Dam, který bude v počítačích blokovat údajně pouze nevhodné internetové stránky s pornografií, by měl být podle listu Wall Street Journal nainstalován v každém počítači v Číně od 1. července. Proto je bojkot internetu naplánován právě na toto datum.

Podle kritiků může být ale tento program také využit k monitorování toho, co uživatelé na počítači dělají, co si prohlížejí, nebo s kým komunikují. Aktivisté za lidská práva označují nařízení vlády o novém softwaru za cenzuru, která není v Číně vůbec ojedinělá.

Na začátku června v podvečer dvacátého výročí protivládních protestů střelbou na náměstí Tchien-an-men také čínské úřady zablokovaly oblíbená internetová komunikační fóra. Uživatelé se tak nemohli dostat na Twitter, Facebook, ani si přečíst e-mail na stránkách Hotmail, nebo si prohlédnout fotografie na Flickeru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám