Hlavní obsah

On-line hry: Češi si z Francie odváží dvě medaile

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rušné víkendy plné domácích či zahraničních offline turnajů pokračují i nadále. Tentokrát se soutěžilo na vysoce prestižní francouzské akci Lan79, kde jsme i my měli dvě žhavá želízka v ohni, Reason-Gaming a eSuba.AMD. Ovšem nouze o kvalitní utkání nebyla ani doma. V brněnské herně Velký Špalíček se totiž uskutečnil kvalitně obsazený CS 1.6 turnaj.

Článek

Novinky z domova

  • Je to téměř nemožné, ale klan nEophyte opět pokračuje se svým kolotočem Call of Duty 4. Do kádru téměř týden co týden přicházejí noví nadějní hráči a hned za pár dní se s barvami nEph opět loučí, takhle to jde už pár dobrých měsíců. Tentokrát se ale bossové uchýlili k zcela jinému kroku a to propuštění všech nyní již bývalých hráčů a přijetí konkurenčního celku DOG Soldiers (GeorgE, VlastikA, afjee, Arike, lego). Trochu podobná situace je i u NecroRaisers, ti sice nevítají celý mančaft, každopádně vedle sajmona s cebuwem se objevila hned trojice čerstvých tváří v podobě hawkyho, piiindRa a SoCKETA.
  • A u NecroRaisers zůstaneme i nadále. Klubové vedení posilněné o zbrusunové manažery rozhodně nelení. Nejprve se dohodlo na spolupráci s velmi slibnou Counter-Strike 1.6 sekcí poskládanou z hráčů jAPKA, Trpaslika, pidika, kicula, zeuse a SaMa, tedy borců dlouhodobě patřících k domácí špičce, poté následovalo spuštění zajímavého projektu s názvem NR Akademie, do něhož se hlásí adepti, kteří si myslí, že by měli na to působit v tomto celku. Netrvalo dlouho a v sítích Akademie uvíznul SosoneK, mladý FIFA talent, který se blýsknul například třetím místem české národní kvalifikace na WCG.
  • Tradiční Call of Duty 4 klub BW Gaming doslova šokoval, když koncem uplynulého týdne představil nový tým, jenž ho bude zastupovat. Manažeři celku si dali na složení opravdu záležet a pod svá křídla zlákali taková jména jako dreader, bahn1k, holli, brody a park89. Zmínění hráči u nás patří k absolutní špičce, jedná se jak o současné či bývalé reprezentanty, tak i zástupce špičkových nEophyte a SnoopY. Řada z nich se navíc úspěšně prezentovala druhými, respektive třetími místy na WGT, tudíž můžeme očekávat velmi vysoké ambice.
  • Téměř každý zná pojem CONFIS. Český klub se na scéně nestihl téměř ani ohřát a už se najednou silně připomněl angažováním francouzské sestavy dRu. Jenže spolupráce netrvala ani měsíc a nadějná sekce se rozpadla. Vedení rozvíjející se organizace si ale na Counter-Strike 1.6 zakládá, a proto se okamžitě vydalo hledat adekvátní náhradu. Tou se nakonec stala pětice rpg, dAmien, Meda, forbi, Marthyy, jež do té doby zastupovala neznámé cyberTRUST. Vítěz BZ ESET Cupu se krátce po přestupu představil na turnaji ve Velkém Špalíčku, o němž vás informuje níže.

Novinky ze světa

  • Pořádný otřes zažila v rozsahu jediného týdne dánská Counter-Strike: Source scéna. Vše odstartovalo ohlášení konce týmu GIAL, který po odchodu krogha ke konkurenčním Ministry of Defence nemohl naleznout ideálního pátého člena sestavy. A právě zmínění MoD ve složení staRfire, ruggah, VH, Herden, krogh se dva dny na to stali jako vítězové soutěže Game Idol čerstvým členem australské organizace fnatic. Vše završila změna u elitních Roccat, které dobrovolně opustil jIMMy, aby vedle inCreho, rytmeho, orga a eXceho přepustil místo froztovi z ex-GIAL.
  • Konec špičkového DotA klubu Meet Your Makers, o němž jsme vás informovali minulý týden, pořádně zamíchal sestavami předních evropských týmů Roskilde Ravens a diamondZ e.V. Změny zasáhly především Dány, kteří přivítali hned čtveřici nových hráčů. Posilami se stalo dánské trio Maelk, Pusher, MaNia- a Američan Merlini, tedy čtveřice z ex-MYM. Kvůli vysokému počtu členů v sestavě se s Ravens rozloučil MiSeRy-, který si dává pauzu od hraní a také německý stratég moods, jenž se po měsíci vrací domů k diamondZ.
  • Dvouměsíční existence bez jakékoliv podpory dospěla zdárně ke konci. Polská sestava neo, Loord, kuben, TaZ a LUq si může konečně oddechnout, už znovu spadá pod organizaci, která jí bude pomáhat s financováním zahraničních turnajů. Dvojnásobný šampión ESWC v Counter-Strike 1.6 se ocitl na holičkách po rozpuštění skandinávského celku Meet Your Makers. Ačkoliv nebylo pochyb o tom, že se někdo nejstabilnějšího a zároveň jednoho z nejúspěšnějších týmů ujme, dlouho se nikdo takový nenacházel. Spekulovalo se o jménech Evil Geniuses či Crack Clan, výsledkem je ovšem německý multiherní klub WICKED, který poslední dobou vlivně expanduje na kolísající scénu.
  • Ženský progaming táhne. V uplynulých týdnech jsme se mohli přesvědčit o tom, že je dobrým lákadlem jak pro sponzory, tak i potřebnou fanouškovskou základnu. Jedním z takových důkazů je například český úspěšný projekt Miss herní scény, který se z nenápadného pokusu rychle rozrostl v pořádnou show. Na stejnou kartu se rozhodli vsadit i majitelé infused, když do svých řad zlákali ženský Call of Duty 4 tým PMS a okamžitě společně s ním představili i hlavního sponzora Cryo, jenž se nechal lapit právě na lákadla nové akvizice britské organizace.

Domácí špička změřila své síly v brněnském Velkém Špalíčku

Není to tak dlouho, co se česko-slovenská scéna nudila, zatímco v zahraničí už se naplno soutěžilo. V Counter-Strike 1.6 nebyla sice stále ještě odstartována žádná z prestižních online lig, ale o offline akce rozhodně není nouze a to především zásluhou samotných klanů, které si v známých hernách připravují sami pro sebe turnaje. Dosud jsme mohli vidět několik setkání v pražské BattleZone, uplynulý víkend se ovšem bojovalo i v brněnském PG Cyber Café Velký Špalíček a to o 11 000Kč v hotovosti.

Jednodenní lanpárty pro 12 pozvaných týmů připravila organizace BlackTrains, jejíž sekce se zároveň aktivně zapojila do klání o peněžní ceny. Mezi hlavní lákadla ale patřily především celky j0han's FASA, SnoopY, GAMiNG.sk, FabricaN, CONFIS či slovenští eSsential. Ze základních skupin se úspěšně propracovali všichni favorité pouze s vyjímkou zmíněných eSs.svk, kteří doplatili na negativní rozdíl skóre s aurea-gaming. Stejně tak play-off se neslo v duchu papírových předpokladů. K vidění bylo několik senzačních utkání, například SnoopY s GAMiNG.sk.

Právě SnoopY byli mírným zklamáním, poněvadž skončili na nevděčném čtvrtém místě poté, co v semifinále nižší části pavouka vypadli s mixem j0han's FASA. Od vítěze LanCraft FPS Spring 2k9 se očekávalo více. Johanův tým poskládaný ze současných či minulých reprezentantů nakonec obsadil bronzovou příčku, když nestačil na překvapení BlackTrains Cupu CONFIS.

Ti se tak po rozpačitých prvních utkáních překvapivě probojovali až do finále s GAMiNG.sk. V současnosti jeden z jednoznačně nejlepších domácích týmů ovšem potvrdil svou skvělou formu a čerstvého zástupce CONFIS smetl vysoko 16:5, čímž si zajistil zlato a částku 6 500Kč v hotovosti.

Česko-slovenská výprava se z Francie vrací spokojená, veze medaile

Přesně před rokem se ve francouzském městě Bressuire konala offline akce, jež ve velkém odstartovala úspěšnou kariéru našeho nejlepšího Counter-Strike: Source celku současnosti i minulosti Reason-Gaming. Právě vítězství na Lan79 zařídilo tehdejším eSuba.HAL3000 angažmá u britské organizace. A ani letos zde samozřejmě nechyběli naši zástupci. Reason jeli obhajovat zlato, eSuba.AMD pro změnu vyslala svou Call of Duty 4 sekci.

Turnaj v Call of Duty 4 odstartoval jako první a náš reprezentant byl považován za jednoho z černých koňů soutěže, cestu za úspěchem mu ale kromě několika domácích celků chtěly překazit i ostrovní týmy Dignitas, Reason-Gaming, CoolerMaster či YoYoTech.

Jenže právě eSuba jim byla osudovou, postupně zlikvidovala v základní fázi YoYoTech, poté ve vyřazovacích bojích současnou světovou jedničku Dignitas i nažhavené CoolerMaster. Parádní českou jízdu zastavili až Reason a to v celkovém finále vyrovnaným skórem 13:8.

Naši se tak domů vrací o 1 125 euro bohatší a navíc s dobrým pocitem, poněvadž jejich výkon (zejména v duelu s Dignitas) je na všech domácích i zahraničních portálech silně opěvován. Třetí místo připadlo týmu CoolerMaster.

To v Counter-Strike: Source turnaji národnostní zastoupení o něco pestřejší, vedle výborných domácích RedLine či essentiaL se zde představili třeba ruští forZe, britší Dignitas, Crack Clan, Four Kings, FM Toxic, němečtí Alternate, belgičtí CyberLegends, portugalší k1ck či španělští Wizards a United.

Soupiska to byla sice pestrá, jenže co je to platné, když proti vám stojí nažhavení Reason-Gaming nebo téměř neporazitelní VeryGames. Právě tyto dva celky si s ostatními doslova pohrávaly a jednoho po druhém hladce likvidovaly. Skoro od počátku bylo z výkonů jasné, že ve finále dojde na střetnutí těchto dvou klubů a tak se i stalo.

Z výhodnějšího postavení šli do rozhodujícího zápasu Francouzové, poněvadž Reason ve vyšší části play-off vyřadili v prodloužení 19:16 a naši tak potřebovali k triumfu uhrát úspěšně hned dvě mapy. K tomu ale bohužel nedošlo, mašina jménem VeryGames nic nepřipustila a hladce utkání pohlídala 16:5. Reason-Gaming jsou tedy odměněni částkou 1 875 euro, bronz berou RedLine.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám