Hlavní obsah

Nová elektronická pilulka má pro medicínu stejný význam jako lék na HIV

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestou pokroku se rozhodla vydat společnost Phillips. Vyrobila novou elektronickou pilulku, která údajně dokáže nenásilnou formou léčit nádory v zažívacím traktu. Do budoucna navíc výrobce počítá s daleko širším spektrem využití. Možná se tak v blízké budoucnosti dočkáme nanorobotů, kteří budou z pilulek léčit celé naše tělo.

Článek

Nová elektronická pilulka od společnosti Philips se jmenuje iPill. Celá tabletka má rozměry pouhých 11 x 26 milimetrů, nijak se tedy neliší od běžných medikamentů, které musí nemocní lidé polykat.

Elektronická pilulka má za úkol léčit nádory, ale zároveň šetřit zdravé tkáně. Poté, co ji pacient polkne, si nový vynález sám najde v zažívacím traktu nádor. Pomocí vestavěného mikroprocesoru aplikuje v těchto místech lék a opustí tělo přirozenou cestou.

Prototyp pilulky vy měl být představen tento měsíc na konferenci Americké asociace farmaceutických vědců v Atlantě. Zasvěcení odborníci jsou z nového vynálezu nadšení, jeho využití by podle nich mohlo mít pro lidstvo stejný význam, jako případný nález léku na HIV.

Medicína se bude stále více přibližovat robotice

To ale není zdaleka všechno, co pro nás v oblasti medicíny výrobci chystají. Díky speciálním robotickým nohám by například mohli ochrnutí pacienti zase začít chodit. Minulý rok podobné zařízení představila Honda.

:. Mechanické chodítko, které nadnáší lidskou váhu a snižuje tlak na kolena.

FOTO: ČTK/AP

Zařízení, které nyní testují dělníci v automobilce, mohou podle Ašihary používat například lidé, kteří jsou nuceni stát v dlouhých frontách nebo se živí roznáškami. Chodítko je opatřeno počítačem, motorkem, bateriemi a senzory, které snímají pohyb uživatele.

Druhý největší japonský výrobce aut ještě nestanovil cenu nového výrobku, ani nemá úplně jasno o jeho výrobě. Očekává se ale, že o mechanické chodítko bude v Japonsku velký zájem, protože japonská společnost je jednou z nejrychleji stárnoucích na světě.

:. Vědci pracují také na robotické ruce.foto: Profimedia

V následujících letech se možná dočkáme také prvních lékařských pokusů, které budou části lidského těla nahrazovat robotickými. Koneckonců už dnes existuje krom robotických nohou například umělé srdce, nebo svalnatý obleček pro důchodce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám