Hlavní obsah

Microsoft má zájem pouze o vyhledávací systém Yahoo

Microsoft začal znovu jednat s portálem Yahoo. Tentokrát ho ale zajímá jen vyhledávací systém Yahoo a o celý podnik patrně už nestojí. Jednání se podle informovaných zdrojů točí kolem možnosti, že společnost Yahoo by prodala účasti v Asii, a to dokonce i významné menšinové podíly ve společnostech Yahoo Japan a Alibaba Group. Microsoft by pak koupil větší část z toho, co ve firmě zbude.

Foto: Novinky

Obnova jednání podle zdroje zatím jen vymezuje, jakým směrem se Microsoft nyní hodlá vydat.

Článek

Yahoo a Microsoft o obnovení rozhovorů informovaly v neděli, podrobnosti ale neuvedly. Začátkem května přitom Microsoft vzdal boj o převzetí Yahoo a nechtěl přistoupit na podmínky, které si portál kladl. Pokud se nyní šéfové obou firem dohodnou, výsledkem bude zřejmě jen aliance.

Obnova jednání podle zdroje zatím jen vymezuje, jakým směrem se Microsoft nyní hodlá vydat. Dosud tedy nepadla žádná částka, která by oceňovala vyhledávací systém Yahoo. Jednání mezi oběma podniky jsou důvěrná a zatím o nich není mnoho informací. Zástupci Microsoftu ani Yahoo nechtěli informace zdrojů nijak komentovat.

Analytik Sandeep Aggarwal z investiční banky Collins Stewart odhaduje, že vyhledávací systém Yahoo by mohl mít hodnotu asi 21 miliard dolarů (zhruba 338 miliard Kč). Hodnotu majetkových účastí, které má Yahoo v zahraničí, analytik vyčíslil na 9,25 miliardy dolarů (asi 149 miliard Kč).

Microsoft má zájem jen o vyhledávací systém Yahoo, tvrdí analytik

"Microsoft má zájem hlavně o Yahoo Search," myslí si Aggarwal. Microsoft má podle něj několik možností. Buď koupí jen ty části Yahoo, o které stojí, a zaplatí za ně prémii.

Nebo opráší myšlenku převzetí celého podniku a nechá si jen to, o co má zájem, a zbytek rozprodá. Ať už si zvolí ten či onen způsob, výsledkem by bylo rozdělení společnosti Yahoo. S dosavadním vývojem v Yahoo nejsou spokojeni někteří akcionáři, kteří by v případě dohody mohli získat značnou prémii k ceně, za kterou se akcie Yahoo prodávaly těsně předtím, než Microsoft o firmu projevil zájem.

Daleko ke spokojenosti má i finančník Carl Icahn, který začal usilovat o hlasování o změnách ve vedení Yahoo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám