Hlavní obsah

Evropská komise navrhuje přísnější pravidla pro prodej videoher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise by ráda viděla přísnější pravidla pro prodej videoher. Ochrana nezletilých před násilím ve hrách je však podle Bruselu na členských státech a na prodejcích, nikoliv na výkonném orgánu Evropské unie. EK přesto navrhuje, aby do dvou let vznikl mravní kodex pro prodejce her, na němž by se shodlo všech 27 členských států EU.

Článek

V současnosti státy prodej her nezletilým regulují samy. V řadě zemí jej upravuje speciální legislativa, nikoliv však v České republice. Jedinou úpravou je takzvaný systém PEGI, který na krabici s hrou vyznačuje vhodnost výrobku pro určité věkové skupiny. Stejný systém se v současnosti používá zhruba ve 20 členských státech unie.

"Vyzývám členské státy a průmysl, aby upravily prodej videoher v obchodech tak, aby byla bezpodmínečně respektována ochrana mladistvých," řekla dnes eurokomisařka pro informační společnost Viviane Redingová. Podle komise jsou úpravy třeba, protože je veřejné mínění znepokojeno agresivním chováním způsobeným videohrami, které se projevilo například přestřelkou loni v listopadu v jedné z finských škol. I po tomto incidentu ovšem členské státy přistupují k zákazu prodeje některých her zcela výjimečně.

Zatím tak učinily pouze čtyři země - Německo, Irsko, Itálie a Velká Británie. Zřejmě největší kontroverzi vyvolala počítačová hra Manhunt 2, která se nechvalně proslavila mimořádnou brutalitou a vysloužila si v některých státech zákaz. Prodej videoher zažívá v unii dynamický růst. V současnosti již vytváří zisky odpovídající polovině zisků z hudebních nosičů a přesahuje zisky kinosálů v Evropě. V letošním roce by měl zisk celého odvětví činit zhruba 7,3 miliardy eur, tedy více než 180 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Přibývá agresivity mezi dětmi

V české společnosti je stále víc agresivních dětí. Podle primářky Lidmily Pekařové z Léčebného střediska rehabilitace a diagnostiky v Košumberku je hlavním...

Výběr článků

Načítám