Hlavní obsah

Před 35 lety se uskutečnil první hovor mobilním telefonem

ČTK, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek to bude přesně 35 let od doby prvního uskutečněného hovoru pomocí mobilního telefonu. Původní mobilní telefony, které se používaly před 35 lety, dosahovaly výšky 25 centimetrů a hmotnost se pohybovala okolo 800 gramů.

Článek

Špičkovat se mezi sebou nemusejí jen sportovci či rodinní příslušníci, provokacemi občas nešetří ani vysocí manažeři. Přímo klasickou ukázkou je první hovor z mobilního telefonu, který před 35 lety, 3. dubna 1973, uskutečnil šéf divize komunikačních systémů firmy Motorola Martin Cooper.

Příjemcem jeho hovoru nebyl nikdo jiný než Joel Engel, který v té době pracoval jako vedoucí výzkumných laboratoří konkurenční společnosti Bell.

Výška 25 centimetrů a hmotnost 800 gramů

Telefon, který Copper tehdy použil, se dnešním přístrojům podobal jen vzdáleně. Vážil téměř 800 gramů, na výšku měřil 25 centimetrů a postrádal displej.

Jeho provoz navíc byl jen experimentální, v běžném prodeji se přístroje objevily až po deseti letech - tak dlouho trval další vývoj, výstavba sítě a zápas s úřady.

Od 80. let se mobilní telefon začal dostávat stále častěji mezi běžné lidi, skutečný boom ale přišel až koncem 90. let. Odhaduje se, že lidé mají dnes po celém světě kolem 3,3 miliardy mobilních telefonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám