Hlavní obsah

Internet mezi mladými lidmi poráží televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Internet začal mezi mladými lidmi v západní Evropě co se trávení volného času týče, vítězit nad televizí. Výsledek zářijového průzkumu organizace EIIAA ukázal, že poprvé v historii vůbec mládež tráví svůj čas častěji u internetu než u televize.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Přednost internetu před televizní obrazovkou začínají dávat mladí mezi 16 až 24 roky. Osmdesát dva procent z nich využívá internet pět až sedm dnů v týdnu, zatímco televizi tak často sleduje 77 procent lidí v této věkové kategorii. Proti minulému roku je to pokles o pět procent.

Web je přitom čím dál méně výsostným územím mladých. Za poslední rok vzrostl o 12 procent počet takzvaných stříbrných surfařů, tedy lidí nad 55 let, kteří s oblibou na webu surfují. O osm procent pak stoupla sledovanost internetu ženami. Přes 80 procent dotázaných uvedlo, že by bez některé z funkcí internetu "nemohli žít".

Hledají se hlavně informace

Výsledek průzkumu zveřejnila European Interactive Advertising Association (EIAA), obchodní organizace prodejců interaktivních médií. Anketa se opírá o telefonáty se sedmi tisícovkami lidí z Británie, Německa, Francie, Španělska, Itálie, třech skandinávských států, Belgie a Nizozemska.

V těchto deseti zemích je nyní 169 miliónů lidí na internetu často. Týdně tráví na webu 11,9 hodiny. Téměř třetina z nich připouští, že jsou silnými uživateli sítě a tráví na ní týdně 16 hodin a více. Jde přitom o více než 48 milionů lidí.

Čtyři pětiny Západoevropanů se připojují na internet přes rychlou širokopásmovou technologii. "Svět médií se stal plně digitální," shrnula výsledek ankety ředitelka EIAA Alison Fennahová.

Internet je způsob trávení volného času

Z průzkumu společnosti Vodafone mezi českými studenty v říjnu vyplynulo, že studenti v Česku nejčastěji tráví volný čas brouzdáním po internetu, teprve pak následuje sport nebo setkávání s přáteli. Zatímco web uvádí jako nejčastější způsob trávení volného času 30 procent studentů, sport uvádí 14 procent z nich, stejně jako setkávání s přáteli.

Co lidé nejčastěji hledají na internetu

informace - 87%

elektronická pošta - 81%

společenské sítě - 42%

posílání vzkazů - 37%

stahování hudby, poslech rozhlasu - 31%

sledování filmů - 30%

diskuzní fóra - 27%

stahování filmů - 20%

V první polovině letošního roku se počet Čechů nad 15 let, kteří se připojují k internetu, zvýšil na 53 procent. Ještě před dvěma lety to bylo 44 procent. Dlouhodobě se internet využívá hlavně ke komunikaci e-mailem a k vyhledávání informací. Vytáčené připojení se stává historií. Vyplynulo to v červenci z průzkumu společnosti Factum Invenio.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám