Hlavní obsah

Vědci rozsvítili žárovku bez drátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americkým vědcům z Massachusetts se podařilo rozsvítit 60wattovou žárovku, které dodali energii bezdrátovou cestou. Ukázali tak, že se přiblížila doba, kdy bude možné napájet mobilní telefony a další zařízení bez připojení kabelem do sítě. O úspěchu amerických vědců informuje Science Express, což je internetové vydání odborného časopisu Science.

Článek

Bezdrátové zásobování energií není nic nového. Ale jeho širší využití se dosud považovalo za neefektivní, protože elektromagnetická energie vydávaná nabíjecím zařízením by zářila do všech směrů.

Profesor fyziky Marin Soljačić vysvětluje, jak lze přenášet energii speciálně vyladěnými vlnami. Klíčové v tomto případě je vyladit vlny nabíječky a přístroje na stejnou frekvenci a umožnit jim efektivní výměnu energie. Je to podobné, jako když například operní zpěvák dokáže rozbít vinnou sklenku jen tím, že jeho hlas rezonuje na stejné frekvenci jako nádoba.

V podstatě jde o základní fyzikální princip, kterého chtěl využít Nicola Tesla před více než sto lety, když nechal postavit na Long Islandu vysokou věž, jež měla bezdrátově šířit energii. Američtí vědci tento princip nyní realizovali v praxi. Rozsvítili 60wattovou žárovku, která byla vzdálená od zdroje energie dva metry.

"Bylo to vzrušující," řekl Soljačić. Tento proces se dá snadno opakovat. Můžeme jít prostě do laboratoře a udělat to, kdykoli budeme chtít."

Zvyšují se tak naděje, že se budeme moci v našem přeelektrizovaném světě zbavit některých kabelů. Nebudou také třeba baterie a zmizí s tím související toxické chemikálie.

Než k tomu ale dojde, bude muset technika ujít ještě kus cesty.

Malá účinnost

Systém, který vyvinuli američtí vědci, je účinný tak ze 40 až 45 procent, což znamená, že většina energie ze zdroje se do žárovky nedostane. Jednou z nevýhod je, že měděné cívky, které přenášejí energii, jsou téměř 60 centimetrů dlouhé, a lze je tedy těžko použít třeba do laptopů. Bude třeba zvětšit dosavadní dvoumetrový dosah tak, aby napájecí zařízení mohlo automaticky dodávat energii všem přístrojům v místnosti.

Podle Soljačiče jsou všechna tato zlepšení na dosah. Dalším krokem ve výzkumu bude rozsvítit něco většího než jen žárovky, třeba laptop.

Američtí vědci tvrdí, že jejich proces je zcela bezpečný pro lidi a všechny živé věci. Při prvních pokusech s rozsvěcováním žárovky se nijak nepoškodily mobilní telefony, elektronická zařízení ani kreditní karty v místnosti. Je to však třeba ještě dále prozkoumat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám