Hlavní obsah

Intel expanduje do Číny, firma vyhodila 1000 lidí

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední výrobce mikročipů zavádí nový způsob výroby. Asi tisícovka zaměstnanců, kteří se podíleli na výrobě čipů starším procesem, tak rázem přišla o místo.

Článek

Přestože je pozice Intelu v současnosti pevnější, než tomu bylo například loni [celá zpráva], nemají ani dnes jeho zaměstnanci místo jisté. Tisícovka z nich se rozloučila s prací ve fabrice Rio Rancho v Novém Mexiku, která je známá jako Fab 11X.

Ve Fab 11X údajně pracuje 5000 lidí, vyhazov asi pětiny z nich je podle analytiků poměrně velkým překvapením. Důvodem masivního propouštění v Novém Mexiku je nástup nové výrobní technologie, pomoci níž lze produkovat mikročipy z 300 mm křemíkových plátků, uvedla firma. Fab 11X pracovala se starším procesem - vyráběla procesory z 200 mm křemíkových plátků a zaměstnance, kteří se na tomto procesu podíleli, už Intel nepotřebuje.

Společnost rozšiřuje své kapacity v Číně. [celá zpráva] Zde již má Intel fabriky pro výrobu mikročipů z 300 mm křemíkových plátků a plánuje produkovat 45 nm mikročipy.

Mluvčí Intelu Jami Grindatto dodal, že lidé, kteří museli opustit brány společnosti mají možnost se do závodu vrátit v rámci firemních zaměstaneckých programů. Kolik z nich této možnosti využije a kolik jich nakonec Intel přijme zpět, mluvčí neuvedl.

V Intelu se masivně propouštělo již minulý rok. Společnost se tehdy v rámci restrukturalizace rozloučila s 10 500 zaměstanci, tedy asi s 10 procenty svého personálu. [celá zpráva]   

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám