Hlavní obsah

Nejvíce počítačových útoků přichází z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůbec nejvíce zákeřných počítačových útoků pochází ze Spojených států. V pondělní zprávě to uvedla společnost Symantec. Podle studie Internet Security Threat Report přišla třetina všech počítačových útoků ve druhé polovině minulého roku z počítačů ve Spojených státech. Na druhém místě se s deseti procenty umístila Čína, Německu patří třetí příčka se sedmi procenty útoků.

Foto: Novinky
Článek

V USA je také nejvíce počítačů, které ovládané na dálku vypouštějí do světa spamy a další škodící programy. Vlastník počítače kolikrát ani netuší, že je jeho počítač pod kontrolou někoho jiného. Tyto stroje se v odborné hantýrce označují za tzv. zombie pc.

Tyto mašiny jsou podle odborníků odpovědné za rozesílání přibližně 60% všech spamů (nevyžádané pošty), také za vydírání majitelů webů pod pohrůžkou napadení jejich systémů. 

Tato skutečnost je příčinou nárůstu spamů z druhé poloviny minulého roku. Spamy tvořily 59 procent e-mailové pošty, kterou Symantec sledoval. Proti předchozímu pololetí je to o pět procentních bodů více. Většina spamů se přitom zaměřuje na finanční podvody.

Ukradené informace zlevnily

Tvrdá konkurence v počítačovém podsvětí ale také výrazně snižuje ceny ukradených informací. Ověřená data z kreditních karet se dají koupit jen za dolar, tedy 21 Kč. Údaje kompletní identity, tedy datum narození, údaje o účtech a státem přidělená identifikační čísla, se dají v podsvětí pořídit za 14 dolarů.

Ve Spojených státech se nachází více než polovina ze světových ilegálních ekonomických serverů. Jde zpravidla o firemní počítače ovládané tak, aby usnadňovaly podvodné transakce z kradených dat. Mohou být přitom zneužity jen na dvě hodiny či až na dva týdny.

Pololetní studie sledovala útoky na více než 120 miliónů počítačů, které v sobě mají antitivirový software Symanteku. Společnost provozuje přes dva milióny e-mailových účtů jako návnady na vzkazy ze světové e-mailové sítě, které firmě pomáhají identifikovat spamy a další kriminální aktivitu.

Na Internet Explorer se útočilo nejvíce

Nejčastěji napadeným byl internetový prohlížeč Internet Explorer od Microsoftu. Soustředilo se na něj 77 procent útoků, uvádí Symantec. Jeho analytici také předpokládají, že se začne objevovat čím dál více útoků na nový operační systém Vista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám