Hlavní obsah

Světový den pošty se slaví 9. října

Novinky, Michaela Maršálová

Od roku 1969 se každý rok slaví 9. října Světový den pošty. V tento den si připomínáme význam poštovních služeb.

Foto: Profimedia.cz

Česká pošta

Článek

Pošta je jednou z nejstarších veřejných služeb. Tvoří součást každodenního života lidí na celém světě a její správné fungování je důležité pro tuzemské i mezinárodní společenství. Fungující pošta je jednou z podmínek pro mezinárodní uznání státu, respektive režimu. Také je důležitá v době válečných konfliktů, kdy funguje i na místě boje (tzv. polní pošta).

Ačkoli můžete na poštu a její systém doručování občas nadávat, jen díky ní vám přijde pohled, dopis nebo balík z druhého konce světa v řádu dní. I když v současné době všichni k posílání zpráv používáme spíš emaily, esemesky a sociální sítě, nic se nevyrovná tomu, když vám přijde do schránky vánoční pohled od babičky nebo vzdálené tety.

Česká pošta nebude rušit pobočky v malých obcích, slíbil Hamáček

Domácí

9. října se slaví Světový den pošty, který připomíná vznik Světové poštovní unie (UPU) roku 1874 v Bernu. 9. říjen byl poprvé uveden jako Světový den pošty v roce 1969 na kongresu UPU v Tokiu. UPU mimo jiné stála u vzniku poštovních směrovacích čísel, která existují téměř po celém světě. Ve Světový den pošty se po celém světě konají různé akce, vydávají se například speciální jubilejní poštovní známky.

Historie pošty

Počátky pošty byly už ve starověku. Dobrou poštovní síť měly například Egypt, Řím, Persie, Čína a Indie. Pošta sloužila ale spíš panovníkovi než veřejnosti.

Poštovní služby (cursus publicus) se rozvinuly zejména v Římě a i slovo pošta vzniklo z latinského termínu statio posita (umístěná stanice). Termín označoval domy u silnice určené a vybavené pro službu organizacím, které doručovaly zprávy a později přepravovaly i osoby a náklad.

 Historie české pošty

V českých zemích začal rozvoj poštovnictví za doby Habsburků. Regulérní pošta vznikla v roce 1526. Nejstarší poštovní trasa vedla z Prahy do Vídně. Za vlády Karla VI. byla poštovní služba převzata do státní správy, za vlády Maxmiliána II. se začalo s přepravou soukromých listů a za panování Rudolfa II. se začaly přepravovat i osoby.

Zázrak v České poště? Propustí sedm tisíc lidí a nikdo to nepozná, tvrdí Hamáček

Ekonomika

Tak vidíte, jak dlouhou cestu má za sebou vývoj pošty a doručování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám