Hlavní obsah

Ropná plošina Deepwater Horizon symbolem ekologické katastrofy

Novinky, Richard Sůsa

Těžební plošinu Deepwater Horizon umístěnou v Mexickém zálivu si pronajímala britská společnost British Petroleum. 20. dubna 2010 výron ropy způsobil explozi, o dva dny později se plošina potopila. Unikající ropa vytvořila největší ropnou skvrnu v dějinách.

Foto: bostonglobe.com

Ropná plošina Deepwater Horizon v Mexickém zálivu

Článek

Plošinu dala postavit v Jižní Koreji společnost R Falcon, která se v průběhu stavby sloučila s firmou Transocean. Stavba byla dokončena v roce 2001. Nejprve byla registrována v Panamě, od roku 2004 na Marshallových ostrovech.

V roce 2001 si plošinu pronajala společnost British Petroleum (BP) pro těžbu v Mexickém zálivu. Pronájem byl opakovaně prodlužován, tříletý kontrakt z roku 2009 cenil pronájem plošiny na 544 milionů dolarů (téměř 500 tisíc dolarů za den).

Deepwater Horizon těžila na polích Atlantis a Thunder Horse, která byla většinově vlastněna BP. Plošina platila za údajně nejvýkonnější na světě, v roce 2009 vyvrtala nejhlubší vrt na světě – hloubka přesahovala 10,6 kilometru.

Výbuch a potopení

V únoru 2010 plošina zahájila průzkumné vrty poblíž amerického pobřeží v americké výlučné ekonomické zóně. Plošina se nacházela asi 64 kilometrů jižně od pobřežního státu Louisiana.

20. dubna došlo na plošině k výbuchu. Gejzír mořské vody vytryskl do výšky 70 metrů, následovala erupce směsi bahna, metanu a vody. Po vznícení metanu plošinu zachvátily plameny. Na palubě bylo v té době 126 lidí, 11 z nich zmizelo a po několika dnech byli prohlášeni za mrtvé. Plošina se potopila 22. dubna.

Ropná skvrna

Ve stejný den bylo jasné, že z vrtu uniká ropa. Postupně skvrna dosáhla pobřeží Louisiany, Mississippi, Alabamy a Floridy. Ropa výrazně poškodila ekosystém vodních tvorů a ptactva při pobřeží.

Explozi na ropné plošině v Mexickém zálivu se dalo zabránit nebýt chamtivosti

Amerika

BP se pokoušela vrt ucpat bahnem, nasadila na něj speciální zvon, který odčerpával část unikající ropy, ale až 15. července se podařilo únik zastavit. Předpokládá se, že celkem uniklo přibližně 780 tisíc metrů krychlových ropy.

Následovalo několik let soudních řízení. V roce 2014 okresní soudce označil BP, Transocean a společnost Halliburton vinnými z hrubé nedbalosti a úmyslného porušení zákona o čistotě vod. Celkové náklady společnosti BP na čištění vody, pokuty, vyrovnání a tresty za poškození životního prostředí dosáhly 54 miliard dolarů. Odhaduje se, že zničení Deepwater Horizon celkem vedlo k zaplacení téměř 146 miliard dolarů (přes tři biliony korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám