Hlavní obsah

NDR se bála, že jí Izrael předá nepravého Mengeleho

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1973 se Tuvieh Friedman, izraelský lovec nacistů, dotazoval Německé demokratické republiky, kde platil trest smrti, zda by uspořádala soudní proces s nacistickým zločincem Josefem Mengelem, pokud by ho židovský stát do­padl.

Foto: Profimedia.cz

Josef Mengele přezdívaný Anděl smrti

Článek

Stasi, východoněmecká tajná služba, se však obávala, že by jí Izraelci po domnělém únosu agenty Mossadu mohli podsunout falešného Mengeleho. Dotaz z Tel Avivu vyhodnotila jako provokaci. V knize Osvětim a Státní bezpečnost to napsal Henry Leiden.

„NDR přitom nechtěla po Mengelem pátrat, protože si od toho neslibovala žádné výhody,“ cituje týdeník Der Spiegel z knihy.

Přeživší z Osvětimi: kdyby se opakovalo, co jsem zažila, své dítě raději uškrtím

Evropa

Když západoněmečtí prokurátoři požádali východní Berlín o součinnost, odpověděl, že mu to nepřísluší. Ačkoli se Osvětim nacházela na území tehdejší třetí říše, právníci NDR poukazovali na to, že záležitost přísluší Polsku, protože tam se Mengele dopouštěl zločinů.

Mengele, přezdívaný Anděl smrti, prováděl pokusy na vězních v táboře smrti v Osvětimi. V roce 1949 utekl do Latinské Ameriky a zemřel v roce 1979 při plavání v Brazílii.

Reklama

Výběr článků

Načítám