Hlavní obsah

Zeman bude letos slavit 16. listopad

Novinky, zpe
Praha

Prezident Miloš Zeman oslaví 30. výročí sametové revoluce 16. listopadu na Slovensku. Položí květiny k pamětní desce u Univerzity Komenského v Bratislavě. 17. listopadu se v Česku žádných oslav účastnit nebude. Na úterní tiskové konferenci to uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident při nedávném svátku. Pietní akt při příležitosti 101. výročí vzniku Československa se konal 28. října 2019 v Praze na Vítkově za účasti prezidenta Miloše Zemana (uprostřed) a dalších ústavních i armádních činitelů.

Článek

„Pan prezident navštíví v sobotu 16. listopadu Bratislavu – hlavní město Slovenska. Toto datum nebylo vybráno náhodou. Připomínáme si 30. výročí protirežimní studentské demonstrace, která o den předběhla pražské události,“ prohlásil Ovčáček.

Na Slovensku, stejně jako v Česku, je státním svátkem 17. listopad jako Den boje za svobodu a demokracii. 16. listopad není na Slovensku stejně jako v Česku ani významným dnem.

Zeman 16. listopadu v Bratislavě také otevře Český dům. Se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou uctí památku u Univerzity Komenského. Právě 16. listopadu 1989 v Bratislavě protestovali studenti.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Český dům v Bratislavě bude sídlit na Prepoštské ulici číslo 6.

O den později se demonstrovalo v Praze. Zeman si ale tyto události letos na veřejnosti nijak připomínat nebude.

Pan prezident 17. listopad věnuje tiché vzpomínce. Je to mnohem vzácnější než vzletná slova
Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta

„Pan prezident byl přímým účastníkem událostí listopadu 1989. Vystoupil na Letenské pláni se svým projevem, ale také se účastnil debat v pražských i mimopražských divadlech. Pan prezident proto 17. listopad věnuje tiché vzpomínce. Je to mnohem vzácnější než vzletná slova,“ konstatoval Ovčáček.

Nedávný svátek vzniku republiky slavil Zeman 28. října. Položil věnec na Vítkově, povyšoval na generály a ve stejný den uděloval vyznamenání na Hradě.

Většina českých politiků si 17. listopad připomene již tradičně na Národní třídě, kam k památníku položí květiny. Premiér Andrej Babiš (ANO) zatím neřekl, zda na Národní třídu dorazí. Vloni se tam objevil v noci, jeho květina ráno skončila v koši.

Premiér plánuje oslavy v Národním muzeu a pořádá oběd pro politiky ze zahraničí v Kramářově vile. Odpoledne odletí slavit do Bratislavy.

Anketa

Budete si připomínat 17. listopad na nějaké veřejné akci?
Ano
25 %
Ne, jen soukromě
12 %
Ne, žádnou připomínku neplánuji
63 %
Celkem hlasovalo 9521 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám