Hlavní obsah

Sametová revoluce byla pozitivní a změna stála za to, myslí si Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sametovou revoluci v listopadu 1989 nahlíží pozitivně dvě třetiny Čechů a nadpoloviční většina (56 procent) Slováků. Češi jsou kritičtější vůči předlistopadovému režimu. Plyne to ze společného průzkumu, který provedly Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) a sociologické ústavy obou zemí. Změna režimu stála za to podle 73 procent Čechů a 59 procent Slováků.

Článek

Výsledky výzkumu byly zveřejněny v úterý, na Slovensku je podle nich větší náklonnost k předlistopadovému režimu. Podle jednoho z autorů výzkumu Roberta Klobuckého to může souviset s modernizací Slovenska během druhé poloviny 20. století. Pro Slováky má pak větší význam než listopadové události roku 1989 například Slovenské národní povstání a vznik samostatného Slovenska v roce 1993.

Češi v rámci vlastní historie nejlépe hodnotí období první republiky (68 procent) a právě listopad 1989.

Podle 49 procent Čechů jsou současné poměry lepší než v období před listopadem 1989, podle 12 procent byly tehdejší poměry byly lepší než současné, podle 32 procent je to tak napůl.

Změna stála za to

Do budoucnosti jsou Slováci větší optimisté než Češi, a to i v pohledu na vývoj ekonomiky, shrnula na tiskové konferenci v Praze další výsledky socioložka Pavlína Tabery.

Na dotaz, zda změna režimu v roce 1989 stála za to, odpovídají Češi pozitivněji než obyvatelé Slovenska (73 procent k 59 procentům). Tehdejší systém vnímá negativně 55 procent oslovených v Česku, na Slovensku 33 procent.

Třetině starších lidí se stýská po komunismu, ukázal průzkum

17. listopad

Naopak lépe hodnotí Češi stávající společenské uspořádání. Pohled na ekonomický systém v někdejším Československu kopíruje odpovědi na předchozí otázky, Češi ho hodnotí negativněji než Slováci.

S fungováním demokracie je v ČR nyní spokojeno 55 procent lidí. Podle 58 procent Čechů je demokracie nejlepším způsobem vlády.

Otázky kladli sociologové v září tisícovce obyvatel Česka a tisícovce obyvatel Slovenska.

Anketa

Stála podle vás změna režimu v listopadu 1989 za to?
Ano
67,8 %
Ne
32,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6541 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám