Hlavní obsah

Euforie, nejkrásnější dny. Co dělali politici 17. listopadu 1989

Novinky, Klára Beranová
Praha

Jak trávili 17. listopad 1989 politici? Někteří se účastnili pražských demonstrací, jiní ještě nebyli dost staří na to, aby si revoluční atmosféru v Československu pamatovali.

Anketa s politiky: Den boje za svobodu a demokracii Video: Novinky

 
Článek

„Já jsem byl tenkrát student Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Na demonstraci 17. listopadu, která byla přímo před naší fakultou, jsme vyskočili oknem z přízemí. Pak jsme prošli na Vyšehrad a zpátky na Národní třídu. Tam mě policajti seřezali v Mikulandské ulici,“ vzpomíná ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Nebyl jsem statečný jako Havel, řekl v projevu plném díků Babiš

Domácí

Na demonstraci vyrazila 17. listopadu 1989 s mužem a se svojí osmdesátiletou babičkou i poslankyně Věra Kovářová (STAN). „Byla jsem poměrně vážně nemocná, a tak to byla jedna z mála příležitostí, kdy jsem se mohla demonstrací zúčastnit,“ řekla Novinkám Kovářová a dodala, že prožívat změnu režimu z domu bylo daleko horší.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Foto: archiv Věry Kovářové

Poslankyně Věra Kovářová (STAN)

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek byl se svojí dcerou v Bechyni. „Z rádia jsem slyšel, co se děje. Rychle jsem ukončil pobyt v Bechyni a vrátil se do Prahy. Pak jsem prožil asi nejkrásnějších čtrnáct dní v dosavadním životě,“ vzpomínal na Sametovou revoluci Kalousek.

Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) byla před třiceti lety doma, ve Žďáru nad Sázavou, kde s manželem slavila své narozeniny. „Toho 17. listopadu jsme v Praze sice nebyli, ale na těch velkých demonstracích na Václavském náměstí již ano. Byla to veliká euforie, spadla ze mě tíha a zázračně se mi změnil život,“ sdělila Novinkám Němcová.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec za TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová

Bartošek: Svoboda je něco naprosto úžasného

Předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek byl v roce 1989 v maturitním ročníku. „Účastnil jsem se všech demonstrací a strašně jsem si přál, aby se to změnilo. Kousek od místa, kde jsem bydlel, byly hranice, tam byly dráty,“ svěřil Novinkám Bartošek.

Při pohledu na dráty si uvědomoval, že za nimi je svoboda. „Změna pro mě znamenala obrovskou svobodu a svoboda je všechno. Znamená možnost studovat, cestovat a jako křesťan mohu také svobodně vyznávat víru. Svoboda je něco naprosto úžasného,“ dodal Bartošek.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec a člen KDU-ČSL Jan Bartošek při rozhovoru pro deník Právo.

Postupně se objevovala pravda

Ivanu Bartošovi bylo 17. listopadu devět let. „Musím říct, že si tu atmosféru vlastně nepamatuji. Byl jsem určitě s rodiči,“ uvedl Bartoš.

Předsedovi sociálních demokratů Janu Hamáčkovi bylo o dva roky více. „Pamatuji si, jak jsme sledovali zprávy a jak se postupně objevovala ta pravda, co se v Praze děje. Nejsilnějším zážitkem pro mne bylo, když Česká televize dostala poprvé povolení přenášet demonstrace a já jsem uviděl tu masu lidí, která se sešla a chtěla změnu,“ řekl Novinkám Hamáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivan Bartoš, předseda Strany Pirátů

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Reklama

Výběr článků

Načítám