Hlavní obsah

Den po dni sametovým rokem 1989

Právo, František Cinger

Rozhlasový projekt Znovu 89, který od ledna i na webové stránce se stejným názvem nabízí informace z přelomového roku, se díky Dušanu Radanovičovi dočkal knižní podoby. S názvem Znovu 89 – Týden po týdnu, den po dni připravila nakladatelství Grada a Radioservis (128 stran, 299 Kč) publikaci připomínající velký společenský obraz.

Znovu 89 – Týden po týdnu/ den po dni

Článek

Jak si autoři předsevzali, nejde o agitku ani o vědeckou práci, ale o připomenutí tehdejšího života. Proto se věnovali nejen politice, ale také kultuře, sportu a vůbec každodenní realitě. Vše začíná v lednu Palachovým týdnem a řítí se ke konci roku, kdy se stal prezidentem Václav Havel.

Mladším lidem i zapomínajícím pamětníkům připomněli srpnové vydání Technického magazínu s nevídaně kritickým článkem Prognostika a přestavba. Autor Miloš Zeman psal o tom, že se Československo mění v zaostalou zemi. Když byl poté pozván do televize, aby provedl sebekritiku, ještě přidal a dočkal se třetího vyhození z práce, jak ostatně předpokládal.

Z aktuálnějších událostí autoři připomínají 21. listopad, kdy na tiskové konferenci v sídle Občanského fóra v Laterně Magice vystoupil Václav Klaus a oznámil, že se k OF připojil Prognostický ústav, pracující tehdy na alternativním scénáři ekonomické reformy. Havel to komentoval slovy: „Konečně tady máme odborníka, který ví, jak na to!“

V ten den se na Václavském náměstí opět sešly davy lidí, k nimž poprvé promluvil Václav Havel. Po něm za stávkový výbor pražských vysokoškoláků vyzval Martin Mejstřík lidi, aby se připojili ke generální stávce. Ta začala v poledne 27. listopadu. Dva dny nato parlament zrušil ústavní článek o vedoucí úloze KSČ. Kniha nabízí informace i z dalších měst.

Reklama

Výběr článků

Načítám