Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak zjistit, kam mizí peníze z rodinného rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud každý měsíc končíte na nule, i když se snažíte šetřit, děláte nejspíš něco špatně. Chcete-li opravdu zodpovědně zjistit, kam peníze mizí, není jiná cesta, než to vypátrat. Je to sice náročné a pracné, ale věřte, že v černé díře nemizí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve spolupráci s finanční poradkyní Danielou Kočí ze společnosti Partners vám poradíme, jak na to.

Příjmy a výdaje

Nejprve si vezměte do ruky tužku a papír a napište si příjmy, které za ten měsíc přitečou na váš účet, nebo je dostanete v hotovosti. Pochopitelně se v první řadě jedná o výplatu. Nezapomeňte však i na ostatní příjmové položky - například dávky sociální podpory, důchod, výdělek z brigády, výživné, výnos z pronájmu atd. Suma, která vám vyjde, je celkový příjem domácnosti za měsíc.

Na další list papíru si vypište všechny výdaje. „I když žijeme v elektronické době, k účelu zjištění pravdy je papírová forma nejlepší. Moderní nástroje, které zvládnou sledování, zapisování a třídění výdajů včetně různých grafů, statistik, vývojů a dalších vychytávek, se hodí na dlouhodobé sledování,” uvedla Kočí.

Zaznamenejte úplně všechno, od výdajů za nájem bytu, energie, internet, telefony, pojistky, spoření, školní potřeby, obědy, kroužky až po výdaje za jídlo, oblečení, kulturu, vaše zájmy a záliby, ale i za psa či kočku apod.

Nezapomeňte na utracené peníze za dopravu dětí do školy, různé “legitky”, za benzín. Také si uvědomte, že do rozpočtu se znatelně promítají i výdaje za léky,  cigarety, návštěvy restaurací i výdaje za zkrášlovací procesy jako je kadeřník, kosmetika, posilovna i různé diety.

Jsou všechny výdaje nutné?

Detailní rozpočet by měl být prvním krokem ke změně. Pak proberte položku po položce, co by se dalo snížit.

V dlouhodobém horizontu je potřeba snižovat zejména pravidelné výdaje, které nelze ze života zcela vyloučit. Dejte si práci s tím, že uděláte poptávku po levnější energii, necháte si přepočítat všechny pojistné smlouvy, zařídíte si bankovní účet zdarma.

Pokud máte nějaké úvěry a půjčky, existují způsoby, jak si splátku snížit formou refinancování či sloučení půjček. Konsolidací můžete opravdu ukrojit velkou část, která se vám bude hodit jinde.

Vyjednejte si s operátorem levnější volání, internet, pokud vám nevyjde vstříc, obraťte se na konkurenci.

„Uvědomte si, že na nikom nejste závislí, že máte možnost volby. Pak můžete přistoupit k redukci v každodenním životě. Například obezřetností při nakupování, choďte se seznamem a nekupujte věci navíc jen proto, že jsou v akci. Sledujte více cenovky, levnější zboží bývá ukryto přímému zraku zákazníka. Ohněte se do regálu níže nebo sáhněte výše,” dodala Kočí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám