Hlavní obsah

Získat vlastní nemovitost je pro Čechy těžší než pro ostatní Evropany

Češi zaplatí za nemovitosti méně než lidé pořizující si je v jiných vyspělých evropských zemích. Na druhou stranu ale mají Češi nižší platy a na koupi domu či bytu tak musejí šetřit mnohem déle. Dostupnost vlastního bydlení navíc ztěžují i rostoucí hypoteční úrokové sazby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pořídit si vlastní byt či dům je v Česku rok od roku těžší. Ceny nemovitostí se v posledním roce vyšplhaly na rekordní úroveň. Podle statistik OECD za posledních zhruba šest let vzrostly ceny tuzemských nemovitostí přibližně o 73 procent. Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie u nás rostly ceny bytů a rodinných domů nejrychleji.

Nejvíce peněz si na pořízení vlastního bydlení musí připravit zájemci v Praze a Brně. Například metr čtvereční přijde pražského zájemce v průměru na 140 tisíc korun, brněnského pak v průměru na 124 tisíc korun.

Byty v Česku opět citelně zdražily

Stalo se

Podle studie poradenské společnosti Deloitte vyšel loni v průměru v České republice metr čtvereční nového bytu na 2822 eur (kolem 71 tisíc korun). Pořídit si tak například sedmdesátimetrový byt by Čecha přišlo na 12,2 průměrných ročních hrubých platů.

Studie také ukázala, že dostupnost nového bydlení je v Česku druhá nejhorší ze všech 22 porovnávaných evropských zemí. Hůře skončilo pouze Srbsko, kde lidé na koupi srovnatelného bytu potřebují 15,2 průměrného ročního hrubého platu.

Ceny bytů porostou hlavně kvůli poptávce fondů

Finance

„I když jsou ceny nemovitostí ve vyspělých evropských zemích vyšší než v Česku, díky vyšším výdělkům jsou finančně dostupnější. Například v Německu potřebují lidé na pořízení průměrného sedmdesátimetrového nového bytu šest průměrných ročních hrubých platů. Ve Velké Británii vyjde srovnatelný byt na 6,2 průměrného ročního platu,“ doplnila Veronika Hegrová z hyponamiru.cz.

Finančně dostupnější jsou nemovitosti i v zemích směrem na východ. Například Bulharům bude na sedmdesátimetrový byt stačit 4,8 průměrného ročního hrubého platu, Rumunům pak sedm, v Polsku 7,6 a v Chorvatsku 8,1, vyplynulo z Deloitte Property Index 2021.

Hypotéky jsou stále dražší

Dostupnost vlastního bydlení výrazně ovlivňuje i cena hypoték, resp. hypoteční úrokové sazby. V současné době můžeme sledovat jejich výrazný nárůst a dle názoru hypotečních specialistů zdražování hypoték bude pokračovat i v budoucnu. V letošním roce růst sazeb až k šesti procentům se jeví jako naprosto reálný.

Hypotéky se vloni prodávaly jak nikdy dřív, letos se očekává ochlazení poptávky

Finance

„Ve vyspělých evropských zemích se úrokové sazby hypoték stále drží na velmi nízké úrovni. Velmi levné jsou aktuálně hypotéky například ve Francii, kde lze získat úvěr na bydlení se sazbou 1,13 procenta. V Německu se sazby pohybují na úrovni 1,3 procenta a ve Velké Británii jsou nabízeny hypotéky v průměru za 1,7 procenta. Čím více půjdeme na východ, tím jsou hypotéky dražší. V Maďarsku se průměrná úroková sazba přibližuje 4,5 procenta, v Chorvatsku se pohybuje v blízkosti 3,2 procenta a v Polsku získáte hypotéku za necelých 2,4 procenta,“ shrnula Veronika Hegrová stav na hypotečním trhu v okolních evropských zemích.

Fixovat hypotéku lze s velkým předstihem

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám