Hlavní obsah

Zhodnoťte své peníze aneb Jak výhodně investovat

Právo, Jakub Svoboda

Inflace se v posledních letech ročně pohybuje kolem dvou procent. Peníze, které leží na zcela nepatrně úročených bankovních účtech, tak ztrácejí svoji hodnotu. Stále více lidí proto hledá možnosti, kam peníze investovat a jak je zhodnotit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

K investování je vždy zapotřebí přistoupit s rozmyslem. Žádné zázračné způsoby zhodnocení peněz neexistují. Pokud vám v dnešní době někdo slibuje výnos kolem deseti procent ročně, v lepším případě bude s takovou investicí spojeno velmi vysoké investiční riziko.

Pokud chcete začít investovat, měli byste pečlivě zvážit všechny klíčové faktory, plusy a minusy jednotlivých typů investic.

Výnos

První, co investory zajímá, je částka, kterou mohou vydělat. Důležité je slovo „mohou“, protože nikdy se nemůžete dívat na výnos bez rizika.

Mezi nejvýnosnější investice patřily v posledním roce kryptoměny. Záleží ovšem na tom, kdy jste do digitálních měn začali investovat. V jejich případě jde navíc spíše o spekulaci než o skutečné investování. Na rozdíl od akcií, dluhopisů či nemovitostí neplyne investorům do kryptoměn žádné pravidelné cash flow ve formě dividend, úroků či nájemného. U kryptoměny není možné odhadnout, zdali je její cena podhodnocená, či nadhodnocená a potažmo zdali jde o atraktivní investici z pohledu dlouhého investičního horizontu.

„Kryptoměny jsou proto čistě spekulativním instrumentem s obrovským rizikem. Navíc například cena nejpopulárnější kryptoměny bitcoin je od začátku roku o třetinu níže, tudíž velké množství investorů investujících do bitcoinu zaznamenalo v posledním období významné ztráty,“ upozorňuje investiční stratég společnosti Conseq Investment Management Michal Stupavský.

Z dlouhodobého hlediska nejvyšší výnos přinášejí akcie. Za posledních 50 let se průměrné roční zhodnocení globálních akcií pohybuje kolem devíti procent. „V posledních letech jsou zajímavou investicí i podílové fondy a peer-to-peer,“ říká Jiří Humhal, finanční ředitel společnosti Zonky, která možnost peer-to-peer (P2P) investování, kdy si peníze vzájemně mezi sebou půjčují lidé, zprostředkovává.

„Klienty varujeme před spekulacemi všeho druhu, kryptoměny k nim patří. Základem úspěšného investování je strategie – dlouhodobě překonávat inflaci lze jen majetkovými investicemi, tedy do akcií a nemovitostí,“ radí finanční poradce společnosti Partners Josef Uchytil.

Ceny bytů a domů v Česku v posledních letech vystřelily do závratných výšin. Například v poměru k průměrnému příjmu jsou dnes ceny rezidenčních nemovitostí v Česku jedny z nejvyšších v Evropě. „Momentálně bych proto investorům nákup nového bytu jako formu investice spíše nedoporučoval,“ říká Stupavský.

Riziko

Při investování chcete peníze vydělat, ne o ně přijít. Proto by právě míra rizika měla mít největší váhu při rozhodování, kam vložit své peníze. Investice do kryptoměn přináší největší riziko, naopak pokud se rozhodnete nechat zhodnotit své peníze pomocí spořicího účtu, podstupujete riziko minimální.

Úroky na spořících účtech jsou však momentálně jenom mírně nad nulou, zatímco inflace se pohybuje kolem dvou procent. Tudíž každý rok reálná hodnota těchto úspor klesá.

Vhodnou alternativou pro většinu začínajících investorů jsou otevřené podílové fondy, které se rozlišují podle aktiv, do kterých investují většinu svého majetku. Mezi nejběžnější patří akciové, smíšené, dluhopisové a fondy peněžního trhu. Zatímco u akcií lze při zvýšené míře rizika dosáhnout vyššího zhodnocení, ale i vyšších ztrát, investice do dluhopisů a peněžního trhu obecně nabízejí nižší výnos, ovšem s větší předvídatelností výsledku.

„V podílových fondech nesete jediné riziko – investiční. Není to riziko, že o své prostředky přijdete, ale že jejich hodnota v čase kolísá. U dynamické investice může v jednom roce klesnout, ale také vyrůst i o desítky procent. Na dostatečně dlouhém horizontu se tyto výkyvy anulují,“ upozorňuje Uchytil.

Složitost investování

Investování můžete brát jako chytré a jednoduché zhodnocení peněz. Proto je důležité zjistit si, jak náročné investování je. Jednoznačně nejjednodušší je peníze měsíčně odkládat na spořicí účet.

„Podobně náročné jsou i podílové fondy nebo investice skrz P2P. U nemovitostí a akcií potřebujete důkladně znát daný trh i z dlouhodobého hlediska. Nebo se obrátit na prostředníka, který za vás investuje, ale zároveň si bere provizi,“ vysvětluje Humhal.

Likvidita

Důležité je i to, jak rychle můžete investované peníze získat zpět, neboli likvidita investic. Může se totiž stát, že peníze, které jste investovali, budete najednou potřebovat zpět. Třeba proto, že potřebujete koupit auto, nebo se vám doma něco rozbije.

V případě otevřených podílových fondů musí investiční společnost ze zákona do dvou týdnů pokyn k odkupu zrealizovat, likvidita je tak velmi vysoká.

Rovněž u spořicího účtu je výhoda, že peníze jsou dostupné v podstatě kdykoliv.

„Naproti tomu u nemovitostí musíte čekat, než najdete kupce, a také než se celá transakce vyřídí,“ hodnotí Jiří Humhal ze Zonky, které nabízejí možnost prodat své investice dalším investorům, a dostat se tak rychle k penězům.

Vstupní kapitál

Investování už dávno není jen pro bohaté, dnes s ním může začít v podstatě každý. Ať už jde o spořicí účet, nebo třeba P2P, začít můžete už od několika stovek. „U klasických podílových fondů je dnes možné investovat už od 500 korun měsíčně,“ poznamenává Stupavský.

Nejnáročnější na vstupní kapitál je investice do nemovitostí. Zvlášť v dnešní době, kdy ceny bytů a domů šplhají na historická maxima.

Kolísání výnosu

Máte rádi adrenalin? Pokud ne, určitě dejte ruce pryč od kryptoměn. Na konci loňského roku vyrostla hodnota bitcoinu, ale i dalších kryptoměn, do rekordní výše. O několik týdnů později však přišel strmý pokles hodnoty.

Značně volatilní bývají i akcie. Lidé, kteří neradi riskují a chtějí si investováním zajistit spíše stálý výnos, by měli raději zvolit konzervativní nástroje, mezi něž patří spořicí účty, podílové fondy či nemovitosti.

Vždy se přitom vyplatí investice diverzifikovat. „Ideální investiční portfolio obsahuje nejen akciové fondy vyspělých a rozvíjejících se trhů, ale i dluhopisové fondy, nemovitostní, částečně i třeba komoditní. Vývoj celkového portfolia je tak rozhodně méně adrenalinový,“ dodává Uchytil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám