Hlavní obsah

Zájem o změnu dodavatele energií klesl, u plynu o třetinu

Právo, svj

Zájem Čechů o změnu dodavatele energií loni klesl. Zatímco v roce 2013 zvolilo jiného dodavatele elektřiny nebo plynu celkem 672 tisíc odběratelů, loni to podle statistik Operátora trhu s energiemi (OTE) bylo jen 535 tisíc. To je meziročně o pětinu méně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle údajů OTE se snížení počtu změn nejvýrazněji projevilo v kategorii domácností, kde pokles činil téměř 23 procent.

Menší zájem o změnu dodavatele je podle expertů dán zejména termínovanými smlouvami, které zákazníci v minulosti podepsali. „Hlavním důvodem je vázanost klientů u současných dodavatelů na několik let,“ uvedl Martin Špaček ze společnosti Financial Solutions and Services, provozovatele portálu Sfinance.cz.

„Řada domácností již dříve podepsala smlouvu na dobu určitou, kterou nelze předčasně vypovědět. Případnou změnu dodavatele tedy musejí odložit, než závazek vyprší,“ souhlasí odborník na energie ze serveru Cenyenergie.cz Petr Woff.

Dodavatele elektřiny změnilo loni 334 542 odběratelů (v roce 2013 to bylo 374 440), u plynu to bylo 200 389 odběratelů, o třetinu méně než předloni (297 281).

Podle mluvčího společnosti E. ON Vladimíra Váchy Češi vedle samotné výše úspor také více hledí na kvalitu a šíři nabízených služeb a spolehlivost dodavatele.

Přechodem lze výrazně ušetřit

Ceny energií se skládají z regulované a neregulované složky ceny. Regulovanou cenu elektřiny určuje Energetický regulační úřad (ERÚ), ovlivňuje zhruba 70 procent z celkové ceny elektřiny. Regulovaná cena zemního plynu stanovená ERÚ ovlivňuje zhruba 24 procent z celkové ceny plynu.

Nové ceny elektřiny vyhlásila na rok 2015 většina dodavatelů. Podle Špačka tak nadále platí, že změnou lze výrazně ušetřit. „Například v bytě, kde se elektřina využívá pouze na svícení, ušetří letos konečný odběratel jen díky snížení regulovaných cen zhruba 116 korun. Pokud by ovšem změnil dodavatele elektřiny, mohl by za rok ušetřit ještě mnohem více, až 627 korun,“ uvedl Špaček.

V případě rodinného domu, kde se topí přímotopem, se zákazníci mohou těšit na zlevnění za rok o zhruba 269 Kč. Značnou úsporu financí však přináší až změna dodavatele, kde je podle Špačka za rok možné při stejné spotřebě ušetřit až 3314 Kč.

U plynu vzrostly nově ceny měsíčních plateb téměř ve všech distribučních oblastech o tři až pět procent. V případě cen za distribuci se jednalo zpravidla o zvýšení ceny o pět až 19 procent.

„Například v bytě, kde se plyn využívá pouze na vaření, si lidé za rok připlatí 125 korun. Změnou dodavatele však mohou ušetřit zhruba 430 korun,“ poukázal Špaček.

V případě vytápění rodinného domu zemním plynem si lidé podle něj za regulovanou složku ceny za letošní rok ve srovnání s loňskem připlatí asi 568 korun. „Změnou dodavatele plynu by ale při stejné spotřebě mohli ušetřit až 9815 korun,“ dodal Špaček.

Anketa

Plánujete letos změnit dodavatele energií?
Ano
12,4 %
Ne
87,6 %
Celkem hlasovalo 3234 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám