Hlavní obsah

Za zlomenou nohu v Rakousku zaplatíte bez pojištění jako za auto

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na cestu do zahraničí se rozhodně vyplatí se pojistit. Přijde to na pár stovek a přitom třeba ošetření zlomené nohy v Rakousku stojí jako auto, zhruba 200 tisíc korun. Zdravotní karty EU hradí jen některé úkony a ani cestovní pojištění k platební kartě nemusí mít vždy dostatečný limit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud máte sjednané cestovní připojištění ke své platební kartě a znáte přesně podmínky a výše limitů, záleží jen na osobním výběru, jaké zvolíte pojistné krytí. Obecně však cestovní připojištění k platební kartě například nezahrnuje pojištění stornovacích poplatků.

Dále je možné souběžné čerpání, tzn. na pojištění na platební kartě i na zvlášť sjednané pojistce. Úrazové pojištění je obnosové pojištění a lze uplatnit souběžné čerpání.

„U ostatních rizik, jako jsou léčebné výlohy v zahraničí, pojištění zavazadel, odpovědnosti, doplňkové asistenční služby a pojištění stornovacích poplatků, jde o pojištění škodové, a proto je možné je uplatnit pouze jednou,“ připomněl Václav Bálek z Allianz.

Nevztahuje se na platební karty a doklady

Cestovní pojištění se nevztahuje na odpovědnostní škody z výkonu povolání, u zavazadel jsou vyloučeny doklady, platební karty, jízdenky, peníze a také předměty sloužící k výkonu povolání. Nehradí se poškození nebo poničení zavazadel během přepravy, neboť tato škoda se uplatňuje na přepravci.

Co se týče elektroniky, ta je podle Allianz pojištěná v rámci pojištění zavazadel do sjednaného limitu pojistnou smlouvou nebo je uveden v pojistných podmínkách.

Ve výluce je pouze elektronika, která slouží k výkonu povolání anebo je věcí vypůjčenou či převzatou.

Zpoždění letu

Pojištění zpoždění letu a zpoždění zavazadel zahrnuje obvykle již základní balíček pojištění. „Dojde-li ke zpoždění zavazadel pravidelného letu rezervovaného pojištěným o více než šest hodin, uhradíme pojištěnému za každou ukončenou hodinu zpoždění 200 korun, maximálně pět tisíc,“ dodal Bálek.

V případě, že rezervovaný pravidelný potvrzený let je zpožděný o více než šest hodin, anebo je zrušený z důvodu neočekávané stávky, provozních důvodů, nepříznivého počasí anebo selhání techniky, je úhrada stejná jako u zavazadel.

Kolik stojí lékařské výkony v zahraničí - orientační příklady
Zlomenina nohy v Chorvatsku10 200 Kč
Zánět zubu v Německu9 550 Kč
Zlomená noha v Rakousku220 000 Kč
Slepé střevo v Egyptě100 000 Kč
Slepé střevo v USA134 000 Kč
Poznámka: Údaje jsou pouze informativní. Obecně je nejdražší zdravotní péče ve Švýcarsku, USA a Rusku, záleží ovšem na typu a úrovni zařízení, které péči poskytuje. Zdroj: Allianz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám