Hlavní obsah

VZP udeří proti dlužníkům, jde jí o 12 miliard

Právo, Jindřich Ginter

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pečlivě připravila tvrdý úder proti dlužníkům zdravotního pojištění, který nemá v její historii obdoby. V prosinci spustí nový systém, jenž vymáhání pohledávek v celkové výši přes 12 miliard korun zautomatizuje. Od upomínání, přes žalobu až po předání exekutorům.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přibližně 30 procent pohledávek VZP jde za samoplátci, zbytek dluží zaměstnavatelé všech právních forem podnikání. Jedna fyzická osoba dluží VZP v průměru 10–15 tisíc korun. „Rozptyl je však značný – běžnější jsou dluhy v řádu jednotek tisíc korun, avšak evidovány jsou i dluhy nad 100 tisíc korun. U firem je průměrná výše pohledávek kolem 20 až 30 tisíc korun, ale nejsou výjimkou ani miliónoví dlužníci,“ upřesnil Rod.

„Nový počítačový informační systém na správu pohledávek standardizuje postupy, centralizuje činnosti, umožní hromadně komunikovat s dlužníky, včetně elektronických kanálů, a to v automatizovaném režimu,“ potvrdil Právu mluvčí VZP Jiří Rod.

VZP tvrdí, že před tím, než dluh dostanou na stůl soudní exekutoři, se lze dohodnout na splátkovém kalendáři. Problém je v tom, že firmy i jednotlivce většinou nakonec dostane do kolotoče, z něhož se jim nedaří vyskočit, penále.

Na dlužníka v dávkách

Dosud to fungovalo tak, že pokud nedošlo k uzavření dohody s dlužníkem či vydání rozhodnutí o splátkách, tak vymáhací útvary VZP během jednoho dvou měsíců od předání exekučního titulu od soudu zahájily kroky vedoucí k zahájení exekučního řízení.

„V novém systému budou pracovníci vymáhacích útvarů dostávat na počítače v podobě tzv. akcí pokyny, že mají zahájit exekuci. Pokud by tak neučinili, musí uvést důvod proč. Dříve se tedy celý případ vymáhání až po podání exekučního návrhu zpracoval najednou, nově se bude pracovat v dávkách,“ upřesnil Rod.

VZP spolupracuje po zavedení systému s 25 soudními exekutorskými úřady. I balíky exekucí se tedy koncentrují. Donedávna VZP dávala případy čtyřem desítkám exekučních úřadů.

Za celou dobu činnosti VZP od roku 1993 jí lidé a zaměstnavatelé dluží přes 30 miliard korun, včetně přirážek. Z velké části se ale už jedná o staré, promlčené pohledávky.

Drtí hlavně penále

Čistá účetní výše „aktivních“ pohledávek po lhůtě splatnosti ke konci loňského roku tedy činila přes 12 miliard korun. Více než polovinu z toho, zhruba 60 procent, ovšem tvoří penále. To činí 0,05 % z dlužné částky na pojistném za jeden kalendářní den.

„Právě u chronických dlužníků je zejména penále v podstatě nikdy nekončící proces tvorby nových pohledávek po splatnosti, kdy se i následně vydané exekuční tituly na penále vymáhají velice složitě,“ potvrdil Rod.

Rok co rok odepíší až 10 %

Každoročně musí VZP odepsat pět až 10 procent pohledávek, které nelze vymoci. „V drtivé většině případů se jedná o marné exekuční vymáhání pohledávek z důvodu nemajetnosti dlužníků. Ovšem to neznamená, že dlužník je zbaven povinnosti v budoucnu takovýto dluh uhradit, protože se o odpisu dluhu nevyrozumívá. Jeho dluh na pojistném a penále trvá i nadále, dokud nedojde k promlčení práva vymáhat tento dluh,“ dodal Rod.

Reklama

Výběr článků

Načítám