Hlavní obsah

Vyrazit na sjezdovku do ciziny bez pojistky vás může přijít na statisíce

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na více než milión korun vás může přijít poranění hlavy způsobené pádem na sjezdovce ve Francii. Pokud nebudete mít uzavřeno cestovní pojištění, zaplatíte je z vlastní kapsy. Proto se vyplatí cestovní pojištění uzavřít třeba i na krátkodobý pobyt, kdy na zahraniční sjezdovce strávíte jen několik hodin.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Při cestách na zahraniční sjezdovky nezapomeňte na cestovní pojištění.

Článek

Podle dostupných údajů České asociace pojišťoven (ČAP) škody na zdraví kvůli rozsahu zranění, nedostupnosti horských terénů a často nezbytných zásahů vrtulníku nebo horské služby každoročně překračují statisícové až miliónové částky.

Například vykloubené rameno v Itálii vás může přijít na 50 tisíc korun, až 50 tisíc korun můžete zaplatit za den hospitalizace v rakouské nemocnici. Pokud si nepojištěný Čech způsobí úraz hlavy při pádu ve francouzských horách, náklady na léčení ho pak přijdou i na 1,3 miliónu korun. Přitom nejlevnější cestovní pojištění s připojištěním odpovědnosti a úrazovým pojištěním stojí pro Rakousko 112 korun na osobu za celý týden.

"Spoléhat se jen na Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC) je proto v takových případech riskantní," upozorňuje Marcela Kotyrová z ČAP a pokračuje: "Takzvaná modrá kartička zdravotní pojišťovny vám v případě úrazu sice umožní zajistit nezbytnou péči, ale pouze ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejných zdrojů. Ty však nemají, zejména v horských střediscích, četné zastoupení."

Léčebné výlohy: minimálně ve výši 2 miliónů korun

Základem cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh, které se vztahuje na výdaje spojené s náhlým onemocněním či úrazem, tedy zejména na ambulantní ošetření, léky a hospitalizaci. Odborníci doporučují sjednat si při standardní dovolené jejich limit minimálně ve výši 1,5 až 2 milióny korun.

Cestovní pojištění vybírejte pečlivě, rozhodně se neřiďte jen jeho cenou. Pozorně si v pojistných podmínkách pročtěte, které zimní aktivity jsou v pojistce zahrnuty a která rizika už součástí pojištění nejsou. "Při sjednání pojištění se vždy ujistěte, že aktivity, které jedete provozovat, jsou skutečně součástí sjednaného pojištění. Pojistné podmínky, rozsah pojištění i výluky jednotlivých pojišťoven se často liší,“ radí Marcela Kotyrová.

Její rady doplňuje i Zdeněk Novák z cenového srovnávače Sfinance.cz: "Provozování zimních sportů, například lyžování, snowboarding a běžecké lyžování, je obvykle zahrnuto v základní ceně pojištění. Za riziko provozování zimních sportů si tedy nepřiplácíte. Za co si ovšem připlatíte, je připojištění odpovědnosti a úrazu."

Češi se stávají více zodpovědnými

V zimním období je čtyřicet procent všech smluv uzavíráno s připojištěním zimních sportů, lze tedy říci, že stejné procento klientů v zimní sezoně jede na zahraniční sjezdovky.

Cesta na hory má svá specifická rizika a lidé si je začínají uvědomovat. Do hor se v žádném případě nevyplatí cestovat bez pojištění odpovědnosti. Pokud byste nějakému lyžaři způsobili škodu na zdraví s trvalými následky, mohla by pro vás částka za odškodnění znamenat celoživotní finanční závazek.

Ovšem, jak naznačují údaje srovnávače Sfinance.cz Češi odpovědnost nepodceňují. "Přes 90 procent klientů, kteří cestují za zimním sportem, si sjedná připojištění odpovědnosti. Pro porovnání – v létě volí toto připojištění odpovědnosti pouze 40 procent klientů. Pokud jde o připojištění úrazu, to volí v zimní sezoně 88 procent a v letní sezoně necelých 60 procent," doplňuje Zdeněk Novák.

Pozor na pojistné podmínky a výluky

Většina pojišťoven neposkytne pojistné plnění, pokud ke škodní události došlo v souvislosti či v důsledku:

  • požití alkoholu nebo jiných omamných látek,
  • úmyslného jednání pojištěného či jiné osoby z jeho podnětu,
  • onemocnění či úrazu, které existovaly v době sjednání pojištění,
  • léčení či operace vztahující se k těhotenství, event. předčasně narozenému dítěti (v pojistných podmínkách je vždy stanoveno, do jaké doby se pojištění na tyto případy vztahuje),
  • lyžovaní či snowboardingu mimo vyznačené tratě a provozování dalších extrémních sportů.Zdroj: ČAP

Lidé si nejčastěji pojišťují lyžování v Rakousku

Podle nejnovějších statistik srovnávače Sfinance.cz si v současné době Češi nejvíce zřizují cestovní pojištění do tří zemí – Rakouska (57 procent), Itálie (25 procent) a na Slovensko (osm procent). K dalším oblíbeným zimním destinacím patří Francie (čtyři procenta) a Švýcarsko (čtyři procenta).

Údaje potvrzují i data vyhledávacího serveru Sdovolená.cz. V posledních týdnech se lidé, kteří plánují strávit dovolenou na zahraničních sjezdovkách, zajímají nejvíce o sjezdovky v Rakousku, Itálii, Francii a na Slovensku.

Anketa

Sjednáváte si pojištění při cestách na zahraniční sjezdovky?
Ano
89,7 %
Ne
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 262 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám