Hlavní obsah

Vykonavatelé exekucí: Bereme jen 24 tisíc měsíčně, a to tvrdě dřeme

Právo, Jindřich Ginter

Soukromí soudní exekutoři tvrdí, že jejich terénní vykonavatelé exekucí, zabavující dlužníkům majetek, nemají extrémně vysoké příjmy. Podle Exekutorské komory jsou zaměstnanci exekutorských úřadů a berou průměrně jen 24 tisíc korun měsíčně.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Vykonavatel pracující pro soukromého soudního exekutora.

Článek

Reagují tak na článek Práva o tom, že externí vymahači dluhů, kteří své služby nabízejí inkasním agenturám i exekutorům, dosahují výdělku dvacet až sto tisíc denně. [celá zpráva]

Dělám jen to, co musím. Je to moje práce a dělám ji pořádně, čestně a správně.
Jaroslav Kluska z Exekutorského úřadu Brno-město

Exekutorská komora přitom nejprve na dotaz Práva sdělila, že o výši odměn exekutorských vykonavatelů nemá ani ponětí a že to v podstatě ani nemůže zjišťovat.

Poté, co jsme poznatky z terénu publikovali, učinili exekutoři bleskový průzkum u padesáti exekutorských úřadů, což je třetina z celkového počtu. Oficiální výsledek: 24 tisíc měsíčně.

Exekutorská komora se distancovala od externích vymahačů.

Zdůraznila, že vykonavatel je vždy zaměstnanec, není prý vymahač, ale provádí výkon na základě rozhodnutí soudu.

Inkasní agentury k otázce extrémních příjmů vymahačů dluhů, jež označují jako „komunikátory, poradce či komisaře,“ mlčí.

O to více se vyjadřují exekutoři. Jejich komora dokonce na svých stránkách požádala o pomoc, aby byla veřejnost objektivně informována o jejich činnosti.

Dřeme tvrdě. Samozřejmě vzniká spousta emocí, ale umíme je maximálně zvládat
Jan Matyáš z Exekutorského úřadu ve Frýdku-Místku.

„Moje práce je náročná, a to hlavně psychicky. Denně čelím nepříjemným situacím. Mobiliární exekuce nemusí být nepříjemná jenom pro dlužníky, ani já to mnohdy nedělám s radostí. Dělám jen to, co musím. Je to moje práce a dělám ji pořádně, čestně a správně. A rozhodně za to neberu přemrštěnou odměnu,“ tvrdí na webu komory vykonavatel Jaroslav Kluska z Exekutorského úřadu Brno-město Mgr. Jana Krejsty.

„Dřeme tvrdě, a i když nás dlužníci nikdy nevidí rádi, většinou chápou, proč za nimi jdeme. Samozřejmě že při mobiliárkách vzniká spousta emocí, ale umíme je maximálně zvládat,“ napsal Jan Matyáš z Exekutorského úřadu ve Frýdku-Místku exekutora Jaroslava Kocince.

„Sto tisíc jsem už dlouho neviděl“

„Musel jsem se smát, když jsem si na internetu přečetl, kolik bych měl dostávat. Těším se na výplatu; 100 tisíc jsem už dlouho neviděl pohromadě,“ reagoval posměšně na článek Práva o neoficiálních příjmech vymahačů dluhů vykonavatel Tomáš Andrle, který pracuje pro soudního exekutora JUDr. Arnošta Hofmana.

Podle Exekutorské komory si jen málo lidí uvědomuje, co práce vykonavatele obnáší. „Nejsou to jen slovní útoky, ale i útok cihlou, sekerou, nožem, motykou, poštvali na nás rotvajlera,“ vyjmenovávají exekutoři.

O skutečných příjmech vymahačů, exekutorských vykonavatelů a samotných soudních exekutorů, nejsou prakticky nikde žádné relevantní informace. Jedno je však jisté - dlužníci přeplácejí dluhy někdy i o násobky.

Když splácejí, tak hlavně tyto odměny, úroky, náklady nad dluh, a na jeho umoření jim už mnohdy nezbývá. A tak hledají únik v tom, že se zapírají nebo čím dál tím více dlužníků žádá soudy o ochranu v osobním bankrotu. Ten znamená částečnou ochranu před věřiteli a exekucí, ale také pět let o pár korunách.

V článku o tom, že si vymahači dluhů vydělávají od 20 tisíc korun denně, Právo zdůraznilo, že vychází z neoficiálních zjištění, učiněných však z několika zdrojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám