Hlavní obsah

Nové tváře exekutorů se snaží ukázat v lepším světle

Právo, Jindřich Ginter

Nová reprezentace exekutorů se usilovně snaží veřejnosti ukázat v lepším světle. Sotva usedlo nové vedení Exekutorské komory do křesel, deklaruje nový osvětový přístup, v rámci kterého nabízí lidem rady zdarma. Děje se tak jen pár týdnů poté, co jeden z nich utekl i s desítkami miliónů a co ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil připustil, že je třeba, aby stát začal nad exekucemi více bdít.

Foto: Exekutorská komora ČR

Prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek. Soudní exekutor Plzeň-město, vystudoval Právnickou fakultu v Plzni a VŠE. Od roku 2000 byl činný v advokacii. Exekutorem jmenován v lednu 2008. Zajímá se o vězenství.

Článek

„Nově se prezidium chce zaměřit především na osvětovou a edukační činnost. Komora již avizovala zavedení on-line poraden. Plánujeme vydání brožury formulářů jednotlivých podání pro povinné i oprávněné. Prostřednictvím přednášek na školách se chceme podílet na zvyšování finanční gramotnosti,“ informovala mluvčí komory Petra Báčová.

„Většina exekutorů nyní primárně pokládá svou činnost za veřejnou službu s důrazem na profesionalitu a slušnost. Chceme otupit některá zažitá klišé a mýty, které exekuce a soudní exekutory obklopují,“ tvrdí nový prezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek.

Děje se tak jen několik týdnů poté, co byl zadržen jeden z exekutorů Jozef Višvader, který měl zpronevěřit 80 miliónů korun. Pokud se nenajdou, bude je muset věřiteli zaplatit stát. [celá zpráva]

Exekutorská komora žádný garanční fond pro tyto případy netvoří. A policie nad případem stále drží informační embargo.

Foto: Policie ČR

Jozef Višvader

Višvader přitom léta zároveň podnikal a také léta se prášilo na návrh na jeho odvolání kvůli odsouzení za leasingový podvod. Exekutorská komora ani ministerstvo spravedlnosti ale nevidí důvod, proč nějak více exekutory prověřovat.

Ministerstvo: pro zvláštní prověrky není důvod

„Kontrolní mechanismy soudních exekutorů jsou nejpropracovanější v porovnání s ostatními právnickými profesemi. Podobně účinný mechanismus, který funguje ve vztahu k exekutorům, nemají ani soudci, advokáti či notáři. Exekutoři jsou kontrolováni nejen ze strany Exekutorské komory ČR, ale i ze strany ministerstva spravedlnosti a soudů,“ uvedla Báčová.

Foto: Exekutorská komora ČR

Exekutor JUDr. Vladimír Plášil, člen prezidia Exekutorské komory

U případu Višvader podle ní šlo o selhání jedince. Problém je ale v tom, že byl před šesti lety odsouzen, a přesto "kolem něho" bez povšimnutí prošli tři ministři spravedlnosti, a úřad zasáhl, až když zmizel.

Na otázku, zda tedy není vhodné uvažovat, aby soudní exekutoři museli procházet prověrkami Národního bezpečnostního úřadu, reagoval Jiří Hovorka z ministerstva spravedlnosti tím, že „soudní exekutoři nemají přístup k informacím, jež se týkají bezpečnostních otázek státu, proto nevidíme důvod, proč by měli procházet speciálními bezpečnostními prověrkami a školeními tajných služeb.“

Foto: Exekutorská komora ČR

Exekutor Michal Rudý, člen prezidia Exekutorské komory

Vykonavatelé s právem vstoupit do bytu bez vědomí majitele

Na druhou stranu ovšem soukromí soudní exekutoři zabavují dlužníkům majetek, mají proto značné pravomoci vstupovat do bytů, a to i bez vědomí a přítomnosti jejich majitelů i bez asistence policie, to vše za účelem „polepení“ a zdokumentování majetku.

Kromě toho disponují značnými, mnohem většími možnostmi, než soudy, co se týče vyhledávání a sledování osob dlužníků. Takže o to více záleží na tom, zda mají čistý trestní a morální kredit.

Foto: Exekutorská komora ČR

Exekutor JUDr. Stanislav Pazderka, člen prezidia Exekutorské komory

Bezplatné právní poradny Exekutorské komory ČR

Praha: SOS centra Diakonie ČCE-SKP, Varšavská 37, Praha 2, každý pátek od 10:00 do 14:00 hod.

Praha: SOS centra Diakonie ČCE-SKP, Varšavská 37, Praha 2, každý pátek od 10:00 do 14:00 hod.Brno: Husova 8, Brno, každou středu od 10:00 do 14:00 hod.

Plzeň: Centrum SOS Archa, Prokopova 17, Plzeň, každou sudou středu od 15:00 do 17:00 hod.

Bezplatné poradny exekutorských úřadů

Olomouc: exekutor Radim Opletal, Pavelčákova 14, každé poslední pondělí v měsíci od 13:00 do 15:00 hod. Tel.: 585 206 813.

Praha 6: exekutor Igor Ivanko, Na Zátorce 12, každé pondělí v době od 13:00 hod. do 15:00 hod. Tel.: 224 319 204.

Liberec: exekutorka Soňa Karasová, Truhlářská 515, každou středu v době od 8:00 hod. do 11:00 hod. a dále od 12:30 hod. do 16:00 hod.

Český Těšín: exekutor Juraj Polák, Komorní 4, každý lichý čtvrtek v měsíci, v době od 13:00 do 15:00 hod. Tel.: 552 532 411.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám