Hlavní obsah

Vláda chystá paušální daň. Kdo na ní vydělá?

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od příštího roku mohou mít osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) s ročním příjmem do 800 tisíc korun méně daňových starostí, pokud si dobrovolně zvolí měsíční platbu paušální daně v částce 5740 korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Paušální daní, kterou už v prvním kole schválili poslanci, chce vláda OSVČ s nízkými příjmy zjednodušit daňové povinnosti. Kdo na tom může ušetřit a kdo by naopak platil více, upřesnila pro Právo daňová poradkyně Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

V částce paušální daně je zahrnuto zdravotní pojistné 2514 korun, daň z příjmů v symbolické výši 100 korun a minimální sociální pojistné navýšené o 15 procent. To pro příští rok odpovídá 3126 korunám. Paušální daň by tak měla živnostníkům zajistit o něco vyšší důchod než dosud. S přihlášením k paušální dani už ale nebude moci živnostník uplatňovat žádné další daňové slevy a úlevy, jako je například bonus na děti nebo sleva na manželku.

Bude dobrovolná

Pro OSVČ s ročním příjmem do 800 tisíc korun bude účast na paušální dani dobrovolná. Plnění daňových povinností formou paušální daně s sebou přinese časovou úsporu a snížení povinné daňové administrativy.

„Z tohoto pohledu se mohou k paušální dani přihlásit i OSVČ, které v souhrnu zaplatí nepatrně více na přímých daních, ale tímto rozhodnutím budou mít jistotu, že si řádně plní své daňové povinnosti a výrazně se jim sníží daňové starosti a nebudou muset mít obavy z daňové kontroly,“ uvedla Ivanco.

OSVČ, které uplatňují 60procentní výdajový paušál, se paušální daň začne vyplácet až od příjmu 550 tisíc korun ročně

Jelikož při účasti na paušální dani nelze uplatnit žádné daňové odpočty, daňové slevy ani daňové zvýhodnění na děti, přihláška k paušální dani není podle Ivanco vhodná pro OSVČ čerpající daňový bonus. V případě čerpání bonusu se neplatí nic na dani z příjmů a ještě živnostníci peníze od státu dostanou, a to ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním na děti a vypočtenou daní z příjmu.

K paušální dani by se neměly přihlašovat ani OSVČ uplatňující 80procentní výdajový paušál. „Dle současné legislativy platí tyto OSVČ jen minimální sociální a zdravotní pojištění, což např. za rok 2020 bez zohlednění prominutého pojistného z důvodu koronaviru činí 58 734 korun,“ vypočítala Ivanco.

Na druhou stranu živnostníci uplatňující 60procentní výdajový paušál a pouze základní daňovou slevu na poplatníka mohou při účasti na paušální dani ušetřit za rok až desítky tisíc.

„Například živnostník uplatňující 60procentní výdajový paušál s ročním příjmem 800 tisíc korun by zaplatil bez zohlednění prominutí sociálního a zdravotního pojištění z důvodu koronaviru na dani z příjmu 23 160 korun, na sociální pojištění 46 720 korun a na zdravotní pojištění 28 217 korun, v souhrnu tedy 98 097 korun. To je o 29 217 korun více, než kdyby uplatnil navrhovanou paušální daň,“ konstatovala Ivanco.

Paušální daň bude výhodná pro OSVČ s vyššími příjmy. U těch, které uplatňují 60procentní výdajový paušál, se nová paušální daň začne vyplácet až od příjmu 550 tisíc korun ročně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám