Hlavní obsah

Většina Čechů si přivydělává na brigádách

Novinky, bab

Trvalé i příležitostné brigády či vedlejší pracovní poměry jsou pro většinu Čechů možností jak si přivydělat. Nejčastěji tak činí, aby měli na pokrytí základních životních potřeb, na koníčky a různé volnočasové aktivity, ale i na splácení dluhů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ukázal to průzkum agentury Ipsos Marketing pro společnost Kruk.

Tři pětiny Čechů v produktivním věku si alespoň někdy přivydělávají na brigádách nebo mají vedlejší pracovní poměr. Naprostá většina z nich volí spíše příležitostný přivýdělek formou nárazových brigád.

Pravidelně si přivydělávají spíše ženy (18 procent oproti 15 procentům mužů), ale u příležitostných brigád se poměr prakticky srovnává (43 procent žen oproti 42 procentům mužů).

„Brigády a další příležitostné nebo pravidelné přivýdělky jsou důležitým zdrojem financí pro značnou část Čechů v produktivním věku. Z jedné třetiny jde o nárazové brigády, velmi časté jsou ale také vedlejší pracovní poměry formou dohody o provedení práce,” doplnila Markéta Kolářová ze společnosti Kruk.

Každý sedmý přivýdělkem splácí dluhy

Hlavním důvodem brigád a dalších přivýdělků je získání financí na pokrytí základních životních potřeb, zmínila více než čtvrtina lidí s vedlejším příjmem.

Následují přivýdělky učené na koníčky a různé volnočasové aktivity (24 procent) a brigády s cílem splácet dluhy (14 procent).

Typický měsíční přivýdělek se pohybuje v rozmezí od jednoho do tří tisíců korun (39 procent), více než čtvrtina brigádníků si přivydělá částku do tisícovky.

Rozhodujícím faktorem při volbě brigády je zejména náplň práce a výše mzdy, shodně to uvedla více než čtvrtina oslovených. Vzdělanější lidé lehce prioritizují náplň práce, Pražané mzdu a ženy zase flexibilitu zaměstnání, resp. možnost rychlého nástupu i ukončení brigády.

„Účel přivýdělku se liší i podle dosažené úrovně vzdělání. Lidé s vyšším vzděláním si nejčastěji přivydělávají na zábavu, méně vzdělaní lidé především na životní potřeby. Vzdělanější lidé a lidé nad 45 let volí hlavně vedlejší pracovní poměr, mladší lidé zase pravidelné brigády,“ dodala Kolářová.

Anketa

Přivyděláváte si ke svému stálému příjmu na brigádách?
Ano, pravidelně
47,3 %
Ano, příležitostně
19,6 %
Ne
33,1 %
Celkem hlasovalo 296 čtenářů.

Reklama

Související články

Kvalitních brigádníků je málo

Zatímco ještě před pár lety bylo těžké sehnat letní brigádu, dnes je to naopak. Příležitostí je dostatek, ale chybějí lidé. A těm, kteří jsou k dispozici, se...

Brigádníci by neměli zapomínat na daně

V letních měsících evidují zaměstnavatelé velký nárůst zájmu o sezónní práce, a to především ze strany studentů. Nejčastěji jsou tyto práce vykonávány na...

Výběr článků

Načítám