Hlavní obsah

Většina bytů se kvůli vyššímu výnosu pronajímá krátkodobě

Právo, svj

Většina českých pronajímatelů bytů spíše než dlouhodobým nájemníkům dává přednost krátkodobým pronájmům. Ty totiž mají proti těm dlouhodobým přibližně dvojnásobnou výnosnost – zhruba kolem 10 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jak ale upozorňuje Česká asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí (ČAPUS), řadě pronajímatelů se tento byznys nemusí vyplácet. Mimo sezónu bývá problém byty obsadit a zdánlivě lákavé výnosy navíc doprovází řada překážek a poměrně složitá administrativa.

Současná situace na trhu, kdy jsou ceny nemovitostí vyšponované na maximum a řada lidí se zároveň potýká s vysokými náklady na bydlení, však podle ČAPUS trendu krátkodobého pronajímání nahrává. Dosud bylo rozšířené hlavně v Praze, jeho obliba a výnosnost už ale roste i v dalších krajských městech, například v Brně či Ostravě.

Příjmy z pronájmů pro udržení vlastního bydlení

Ve většině případů jsou nicméně krátkodobé pronájmy využívány jen omezeně. V Praze se ke krátkodobým pronájmům využívá přes 18 tisíc bytů, avšak jen třetina z nich slouží tomuto účelu dlouhodobě.

„Ve většině případů majitelé pronajímají své nemovitosti pouze příležitostně. Velmi často jde o způsob, kterým si snaží částečně pokrýt vlastní vysoké náklady na bydlení – příjmy z krátkodobých pronájmů pomáhají udržet si vlastní bydlení až dvěma třetinám majitelů,” uvedl předseda ČAPUS Matěj Koutný.

Výnosnost krátkodobého pronajímání se stejně jako v případě klasického nájemního bydlení odvíjí od lokality. Zatímco u dlouhodobých pronájmů se podle Koutného pohybuje kolem čtyř až šesti procent, u krátkodobých je to téměř dvojnásobek. Z celkového výnosu majiteli bytu zbude před zdaněním přibližně třetina zisku.

Až čtvrtina výnosu jde zprostředkovaně státu. Vedle odvodu daní se mezi další výdaje řadí například náklady za správu rezervací a obecně s tím pojící se administrativu, za úklid a provoz bytu, a v neposlední řadě také poplatky městu.

Má to svá „ale“

Pronajímat byt na krátkou dobu je časově náročné. Pronajímatel si musí vyhradit čas na jeho předávání, počítat s prodlevami a dalším. Složitá může být někdy i komunikace, ať už se zájemci o ubytování nebo například subdodavateli, mnoho času spolkne údržba bytu.

„V krátkodobém pronajímání musíte držet určitý standard, byt musí být pořád v dokonalém stavu. Je kolem toho také dost papírování, ohlašujete pobyt cizinců, platíte daně, najímáte si uklízečky a mnoho dalšího. Hodně tak záleží na trpělivosti a zkušenostech pronajímatele,” konstatoval Koutný.

Krátkodobé pronajímání tak není z mnoha objektivních důvodů pro každého, což je podle něj i důvod, proč řada majitelů po krátké době pronajímání vzdá.

Koutný upozornil také na sankce, které hrozí při zanedbání daňových povinností, při podnikání bez živnostenského oprávnění nebo v případě neohlášení bytu jako provozovny.

„V případě daní je k úrokům z prodlení potřeba doplatit 20procentní pokutu z vyměřené neuhrazené částky. Za obcházení lázeňských poplatků či poplatků městu hrozí penále ve výši do pěti tisíc korun. Řada pronajímatelů si bohužel neuvědomuje, jaké povinnosti jsou s krátkodobými pronájmy spjaty,“ dodal Koutný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám