Hlavní obsah

Počet hostů přes Airbnb v Česku vzrostl o 52 procent. Přehoupl se přes milión

Počet hostů ubytovaných v Česku prostřednictvím aplikace Airbnb loni meziročně vzrostl o 52 procent na 1,02 miliónu. V mimopražských regionech se zvýšil dokonce o 108 procent. Ubytovali se zhruba u 11 tisíc hostitelů. Ve středu to uvedla ředitelka datového výzkumu pro Airbnb Anita Rothová.

Foto: Profimedia.cz

Hosté, kteří prostřednictvím Airbnb do Česka přijedou, podle studie této společnosti utratí denně až 100 eur (2600 korun).

Článek

Nejvíc návštěvníků přijelo z Německa a USA, průměrně zde přespali 3,3 noci. Mimo Prahu je největší zájem o jižní Moravu a Slezsko.

„V České republice je víc než 11 tisíc hostitelů, kteří sdílejí své domovy s hosty z celého světa. Průměrná doba sdílení je 38 nocí za rok, hostitelé si vydělají průměrně 2100 euro (54 tisíc korun),” uvedla Rothová.

Průměrnému hostiteli Airbnb v Česku je 38 let, muži a ženy mají rovnoměrné zastoupení.

„Asi desetinu tvoří lidé nad 60 let. Už jsou v důchodu a mají volné prostory. To, že je pronajmou, jim umožní bydlet i nadále v centru, zaplatit svoje účty. Vůbec nejvíce rostoucí komunitou v regionu jsou ženy nad 60 let,” doplnila Rothová.

Hosté loni prý v Česku utratili přes 8,3 miliardy

Hosté, kteří prostřednictvím Airbnb do Česka přijedou, podle studie této společnosti utratí denně až 100 eur (2600 korun). Za loňský rok tak hosté v Česku utratili 324 miliónů eur (8,3 miliardy korun).

Podle studie sdílené ubytování přes tuto platformu v loňském roce přinesla české ekonomice přes 400 miliónů eur (10,3 miliardy korun). Do částky jsou kromě výše uvedených útrat hostů zahrnuty i příjmy hostitelů.

Airbnb je webová platforma, která zprostředkovává krátkodobý pronájem ubytování. Hostiteli jsou přímo majitelé nemovitostí – bytů nebo domů. Podle vlastních slov nabízí ubytování ve více než 81 tisíci měst a 191 zemích. Společnost vznikla v roce 2008 v americkém Los Angeles, v Česku funguje od roku 2009.

Reklama

Související články

Japonsko dalo Airbnb zelenou

Japonským parlamentem prošla legislativa, která de facto legalizuje krátkodobý pronájem nemovitostí prostřednictvím webových platforem typu Airbnb. Informoval...

Výběr článků

Načítám